Як отримати кредит і не виявитися жертвою шахраїв?

Ознаки та схеми шахрайств, правила безпеки при оформлені кредиту.


З кожним роком все більше людей долучається до інтернет-технологій. За даними опитування КМІС, на початку 2016 року кількість активних інтернет-користувачів досягло 62% від загального населення України. Інтернет надає можливість спілкуватися на будь-якій відстані, дізнаватися про новини, купувати та продавати товари, а також багато-багато іншого.

Однак, чим більше людей користується інтернетом, тим більш привабливою стає всесвітня павутина для шахраїв усіх мастей. Далеко не всі користувачі застосовують хоча б мінімальні заходи безпеки, і кількість обдурених інтернет-шахраями постійно зростає.

Сьогодні ми поговоримо про те, як захистити себе від тих, хто видає себе за добропорядних кредитних брокерів та розповімо, що потрібно робити, аби бажаючи отримати кредит через інтернет, не втратити власні гроші.

Схеми кредитного шахрайства в інтернеті:

Схем кредитного шахрайства через інтернет багато. Ми розповімо про найбільш поширені.

Купівля фіктивної довідки про доходи - один з найпоширеніших способів обману. Користувачу готові оформити кредит, але для отримання коштів йому потрібна довідка про доходи. Якщо довідка про доходи є – «брокер» просто зникає, залишаючи користувача збентеженим. Якщо ж її немає – після короткого діалогу «брокер» ніби йде на зустріч та пропонує купити довідку про доходи з оплатою наперед. Отримавши оплату, «брокер» зникає. Жодного кредиту, зрозуміло, не видається: все, що потрібно було шахраю, він вже отримав.

В деяких випадках довідку про доходи все ж таки надсилають. Але користуватися нею не можна: якщо пітти з такою довідкою до будь якого офіційного закладу, там легко встановлять її фіктивність, а на пред'явника заведуть кримінальну справу за підробку документів.

Оплата за підбір організації для отримання кредиту. Деякі брокери пропонують послуги підбору кредитної організації, яка гарантовано надасть клієнту кредит. Звісно – не безкоштовно. Це шахрайство.

По-перше – вся інформація про кредитні організації та умови отримання кредиту є в інтернеті у вільному доступі. По-друге – ніхто не може гарантувати позитивне рішення за кредитною заявкою. Погодження чи відмова в наданні кредиту, залежать від кредитної історії позичальника, його платоспроможності та інших факторів. Скориставшись послугами таких посередників, ви просто витратите свої кошти, не отримавши нічого натомість.

Отримання даних банківської карти. Поширена схема з величезною кількістю варіацій. Суть полягає в тому, що для оформлення кредиту претендента просять надати всі дані банківської картки, включаючи секретний ПІН-код, попередньо поповнивши картку на певну суму. Після того, як дані отримані з карти зникають всі гроші. Ніякий кредит, само собою не видається.

Це — лише мала дещиця хитрощів, до яких вдаються шахраї, щоб під виглядом кредитних організацій виманити гроші у нічого не підозрюючіх користувачів. Тим не менш, при належній увазі шахраїв нескладно розпізнати.

Як розпізнати шахраїв?

Ми зібрали для вас шість очевидних ознак, наявність яких свідчить про те, що ваc намагаються обдурити.

  1. У вас просять гроші на якісь потреби ще до отримання кредиту. Шахраї можуть запропонувати оплатити пошук кредитних організацій, виїзд працівника кредитної організації, оформлення документів, обробку заявки на кредит, тощо.
  2. Вам пропонують оплачувати членські та інші регулярні внески. За цією схемою шахраї можуть запропонувати вступити у так званий кредитний союз, регулярно чи разово оплачуючи внески за членство у якому, ви можете розраховувати на кредит в будь який момент.
  3. Кредитна організація обіцяє будь якій людині велику суму займу, без стандартних процедур перевірки платоспроможності.
  4. Пропонують оформити позику у приватної особи, вимагають оплату за оформлення документів.
  5. Просять залишити свої документи на деякий час.
  6. Пропонують оформити фіктивну довідку про працевлаштування та/або доходи.

Основні правила безпеки при оформлені кредиту.

Наявність шахраїв не означає, що вірити нікому не можна. Однак, обираючи компанію для надання кредиту, будьте обережні та пильні. Дотримуючись простих правил безпеки, ви уникнете ризику бути обдуреними і успішно отримаєте кредит.

  • Завжди перевіряйте інформацію про кредитного брокера. У справжніх брокерів є підтвердження співпраці з банком чи МФО. Ви можете зв'язатися з банком і вам цю інформацію підтвердять.
  • Ніяких попередніх платежів. Максимум, що може зробити кредитна компанія або брокер — автоматично заблокувати на рахунку вашої картки невелику суму, як правило — до однієї гривні. Це робиться, щоб підтвердити, що карта дійсно належить вам, а не потрапила до рук шахраїв. Після підтвердження сума на карті розблокується.
  • Не потрапляйте на гачок людей, які просять оформити кредит на Ваше ім'я. Якщо хтось пропонує вам оформити кредит на ваше ім'я, просто так чи за винагороду — ні в якому разі не погоджуйтесь. Навіть якщо вам пропонують дуже вигідні умови. Отримавши гроші, чоловік, який до вас звернувся, зникне в невідомому напрямку, а вам доведеться гасити кредит за свої гроші.
  • Завжди уважно ознайомлюйтесь з договором перед підписом.
  • Пам'ятайте, що у справжнього брокерського агентства, має бути ліцензія та дозвільні документи на право здійснювати посередницьку діяльність.
  • Жоден брокер не запропонує клієнтові порушити закон. Тому, якщо вам пропонують купити якусь довідку — перед вами шахрай.
  • Відмовтеся від послуг посередників — з ними шанси на те, що ви втратите свої гроші занадто високі.

І пам'ятайте — якщо у вас виникли підозри в лихих намірах брокера, ви завжди можете звернутися в правоохоронні органи.

Як отримати кредит, не ризикуючи грошима?

Завжди звертайтесь до офіційних кредитних організацій. Наприклад — в Credit365. Ми працюємо за Ліцензією, що надана Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг. Наша компанія ніколи не просить передплат, а дані, які ви вказуєте при реєстрації, використовуються тільки для обробки заявки та надійно захищені. Оформити кредит