Як обрати надійну кредитну організацію для отримання кредиту


Онлайн-кредитування в Україні стрімко розвивається. Щоб отримати швидкий кредит онлайн, не потрібно навіть виходити з дому — достатньо мати доступ до інтернету та банківську картку будь-якого типу. Оформлення кредиту займає від 15 до 30 хвилин, а гроші надходять на карту відразу після позитивного рішення.

Безумовно, це зручно. Ситуацій, коли гроші потрібні тут і зараз — безліч, і онлайн-кредити часто відіграють роль цієї “палички-виручалочки”. Але отримати гроші — це тільки перший етап. А другий, коли ці гроші треба буде повернути, настане трохи пізніше. І тут вже можливі нюанси, здатні зіпсувати настрій від швидко отриманого кредиту і вирішення проблеми.

У статті ми розповімо, на що потрібно звернути увагу при виборі компанії для отримання онлайн-кредиту, щоб при поверненні грошей обійтися без неприємних сюрпризів.

Відповідність вимогам Національної комісії з регулювання ринків фінансових послуг в Україні

В Україні, діяльність кредитних організацій, що надають онлайн-кредити, контролює Національна комісія з регулювання ринків фінансових послуг. Щоб отримати дозвіл на роботу, кредитна організація, в числі іншого, зобов'язана розмістити на своєму сайті інформацію про отримання Ліцензії на здійснення діяльності, адресу реєстрації та фізичного місцезнаходження, інформацію про кінцевих вигодоотримувачів — якщо говорити простіше, про власників підприємства.

Уважно вивчіть сайт компанії, у якій плануєте взяти онлайн-кредит. Якщо перерахованої вище інформації там немає — від співпраці з такою компанією краще утриматися.

Інформація про місцезнаходження організації

Інформація про місцезнаходження організації

Інформація про кінцевих вигодоотримувачів

Інформація про кінцевих вигодоотримувачів

Крім цього, на сайті компанії повинна бути доступна фінансова звітність. Її відсутність — ще один тривожний дзвіночок, що говорить про те, що з такими кредиторами краще не зв'язуватися.

Інформація про ліцензії та дозволи, посилання на фінансову звітність

Інформація про ліцензії та дозволи, посилання на фінансову звітність

Свідоцтво про реєстрацію фінансової установи

Свідоцтво про реєстрацію фінансової установи

Показник комісії і умови її нарахування

Комісія — це вартість кредиту. Процентна ставка, з урахуванням якої, вам потрібно буде повернути гроші. Деякі компанії ведуть нечесну гру, заявляючи у рекламних матеріалах занижені показники комісії. На ділі ж відсоток нараховується вище обіцяного. Щоб не потрапити в неприємну ситуацію, потрібно вивчити правила кредитування або приклад кредитного договору. Ця інформація в обов'язковому порядку повинна бути опублікована на сайті компанії.

Таблиця розрахунку процентної ставки за кредитом на сайті Credit365.ua

Таблиця розрахунку процентної ставки за кредитом на сайті Credit365.ua

Іноді розрахунок відсотка комісії публікують на сайті в перерахунку на показники річної комісії (т.з. APR). У випадку з онлайн-кредитами, цей показник некоректний: кредит видається на короткий термін, і відсоток. відповідно, значно менше.

Добросовісні компанії розміщують на сайті кредитний калькулятор, що дозволяє точно розрахувати комісію і підсумкову суму, яку потрібно буде повернути кредитору.

Вартість додаткових послуг

До оформлення кредиту потрібно підходити відповідально, і відразу з'ясовувати всю інформацію, навіть якщо ви вважаєте, що вона вам не знадобиться. Навіть якщо ви твердо впевнені, що зможете повернути гроші в призначений термін — підстрахуйтеся і включіть в список важливих факторів при виборі компанії-кредитора вартість продовження кредиту. У деяких компаній вартість продовження може перевищувати вартість самого кредиту, що навряд чи буде для вас вигідно.

На сайті Credit365.ua вартість продовження кредиту вираховується відразу, та завжди менша за вартість кредитування на такий самий термін

Нарахування штрафів, пені та інших комісій

Якщо ми взялися з'ясовувати всю інформацію про кредит — потрібно йти до кінця. Про штрафи і пені при оформленні кредиту думати не хочеться, але ця інформація навіть більш важлива, ніж процентна ставка, або вартість продовження. Затримка повернення грошей на один день — і вам цілком можуть нарахувати штраф у десятикратному розмірі.

Щоб цього не сталося, дізнайтеся про штрафи заздалегідь. Ця інформація в обов'язковому порядку повинна бути на сайті фінансової організації. Найчастіше інформацію про розмір штрафу або пені можна знайти в розділі "Питання та відповіді", але краще шукати її в прикладі кредитного договору та правил надання кредиту.

Інформація про розмір комісії, яка нараховується за прострочений кредит в розділі "Питання та відповіді"

Інформація про розмір комісії, яка нараховується за прострочений кредит в розділі "Питання та відповіді"

Інформація про розмір комісії, яка нараховується за прострочений кредит в Правилах надання кредиту

Інформація про розмір комісії, яка нараховується за прострочений кредит в Правилах надання кредиту

Висновок

Щоб отримати та повернути онлайн-кредит, без витрати зайвих грошей та нервів, потрібно з'ясувати наступну інформацію:

1. Відповідність вимогам Національної комісії з регулювання ринків фінансових послуг:

  • Наявність на сайті копії свідоцтва про реєстрацію фінансової установи
  • Адреса реєстрації та фактичного місцезнаходження організації
  • Інформація про кінцевого вигодоотримувача
  • Інформація про ліцензії на здійснення фінансової діяльності
  • Наявність фінансової звітності

2. Інформація про умови кредитування:

  • Правила кредитування
  • Приклад кредитного договору
  • Показник комісії і умови її нарахування
  • Вартість додаткових послуг
  • Інформація про штрафи, пені та інших комісіях

Уважно і відповідально поставтеся до вибору кредитної організації для отримання кредиту, відповідально та в строк виплачуйте кредити — і тоді у вас не виникне жодних проблем при користуванні онлайн-кредитами.

Оформити кредит