На які потреби частіше оформлювали кредит у 2020 році?


Через пандемію коронавірусу 2020 рік став серйозним випробуванням для всіх. Метою карантинних заходів було запобігання поширенню Covid-19. Але всі вони мали побічний ефект - погіршення фінансового стану бізнесу і рівня життя мільйонів українців.

Як 2020 рік вплинув на оформлення кредитів? І на які потреби під час карантину українці частіше оформлювали кредит онлайн на картку? Відповіді нижче.

1. Лікування

За даними НБУ, загальна кількість виданих кредитів з березня по травень 2020 року зменшилася на 40%.

Це пов'язано з тим, що в період березень-вересень 2020 року в Україні:


  • спостерігалося зростання безробіття на 67% в порівнянні з попереднім роком;
  • доходи громадян зменшувалися;
  • підвищувалися ціни на життєво необхідні лікарські засоби.

В результаті чого, українці часто не мали можливості оплачувати лікування.

Одним з виходів були банківські кредити. Але через місяць після введення карантину банки без пояснення причин обнуляли кредитні ліміти й відмовляли клієнтам в кредитуванні.

Саме тому кількість заявок щодо отримання онлайн кредитів для лікування не тільки від Covid-19, а й інших хвороб зросла вдвічі.

2. Навчання

Тисячі українців сприйняли звільнення з роботи в карантин як "знак" почати те, що давно відкладав. Одні розпочали блогерський шлях, інші навчались на онлайн-курсах й повністю змінили сферу діяльності, треті почали заробляти за допомогою хобі. І це все "завдяки" 9 місяцям карантину та введенню локдаунів.

Де саме вони знайшли гроші на навчання?


  1. Шляхом завчасного створення фінансової подушки безпеки.
  2. Перейшли на віддалену роботу і скоротили частину витрат, щоб вкласти їх у власну освіту.
  3. Вирішили не їхати у відпустку й витратили частину суми на навчання.
  4. Оформили онлайн кредит, що допомогло повністю змінити кваліфікацію за 6-9 місяців і влаштуватися на роботу віддалено.

3. Ремонт

Кількість кредитів на ремонт, виданих під час карантину, збільшилася на 15.3%.

Річ у тому, що житло багатьох українців виявилося не комфортним для віддаленої роботи.


  1. Одним доводилося працювати на кухні або у вітальні.
  2. Інші намагалися ділити комп'ютерний стіл з дітьми.
  3. Треті й зовсім не мали вдома місця, щоб працювати.

Щоб зробити житло комфортнішим і для часу з сім’єю і для роботи, доводилося робити перепланування кімнат, або виділяти балкон під робоче місце.

За статистикою, кредит на ремонт схвалюють дуже часто, але під час карантину українцям стали частіше відмовляти в позикових коштах. Зате в МФО клієнти могли оформити кредит за 15 хвилин до 20`000 грн та облаштувати свою квартиру, щоб в ній було комфортно жити й працювати всім членам сім'ї.

4. Придбання та ремонт побутової техніки

Кількість кредитів на придбання та ремонт побутової техніки, в період карантину зросла на 12.3%. Навіть попри падіння рівня життя він залишається одним з найпопулярніших в Україні.

Відповідно до соцопитувань, українці почали на 73% частіше ремонтувати побутові прилади (телефони, кухонна техніка і т.д.) в сервісних центрах, або самостійно. Це допомагає заощадити й вимагає значно менших витрат.

5. Відпустка

Згідно з соціологічними опитуваннями R&B Group, в грудні 2019 року лише 10% українців відкладали гроші на майбутню відпустку. Але потім трапився карантин ... І гроші, відкладені на відпочинок, багатьма були витрачені на побутові потреби.

Але влітку темпи захворюваності почали зніжуватись і обмеження поступово слабшали. Тому українцям в липні доводилося вирішувати - їхати у відпустку зараз, або відкласти відпочинок на наступний рік. Визначитися багатьом допомогло саме оформлення банківської позики та мікрокредитів. За статистикою, кількість виданих на відпустку кредитів у 2020 році збільшилася на 2%.

Оформити кредит