Як підготувати автомобіль до весняно-літнього сезону?


Всім автомобілістам потрібно готувати автомобіль до весняно-літнього сезону. Це необхідні заходи для безпеки та комфорту майбутніх поїздок, а також спосіб збільшити термін експлуатації автівки.

Підготовка автомобіля вимагає додаткових вкладень. Але, де взяти гроші на розтрати? І на чому можна заощадити? Відповідаємо на головні питання автолюбителів-початківців. І розповідаємо, як можна підстрахувати свій бюджет за допомогою кредиту на картку в МФО.

Навіщо готувати автомобіль навесні?

Чому необхідно готувати автомобіль навесні після зимових холодів:


  • через підвищену вологість і постійні перепади температури взимку, на кузові автомобіля з'являються "рижики" (корозія);
  • спеціальні реагенти та сіль, якими посипають дороги для усунення льоду, осідають на днищі авто, через що метал починає ржавіти;
  • через перепади температур деформується гума щіток склоочисника (двірники);
  • і без того погана якість дорожнього полотна після зими стає ще гіршою, через що збільшується навантаження на ходову частину автомобіля.

Ми вже не говоримо про банальну мийку кузова машини після холодів і заміну зимової гуми на літню. Тут теж є тонкощі, але про них нижче.

Чеклист: як підготувати автомобіль до експлуатації в теплу пору року

Розповідаємо послідовно, як підготувати автомобіль до весни та літа, де взяти на це гроші й на чому можна заощадити.

1. Помити кузов і днище авто від бруду і шкідливих реагентів

У період березень-квітень, коли сніг вже розтанув, варто заїхати на автомийку, щоб змити з кузова залишки бруду, пилу і шкідливих реагентів. Після цього ви зможете оглянути авто й оцінити місця, де потрібна додаткова обробка.

Ціна такої мийки від 300 грн, залежно від класу обслуговування. Але досвідчені автомобілісти, в яких є дача або заміський будинок, миють і оглядають машину саме на власній ділянці.

ВАЖЛИВО! Мити машину у дворі житлового будинку поруч з дитячими майданчиками не можна, як і робити це поблизу водойм. За мийку машин в недозволених місцях передбачений адміністративний штраф від 340 грн.

2. Усунути місця корозії на кузові та днищі авто

Усунути незначних "рижиків" на кузові й місць корозії на днищі машини можна на СТО. Але коштувати це буде дорого. В інтернеті можна знайти докладні відео інших автолюбителів, де вони розповідають і показують:


  • як покроково довести до ладу кузов авто;
  • якими засобами догляду за автівкою користуватися;
  • як доглядати за лакофарбовим покриттям автомобіля (підбір фарби, покриття лаком і полірування власноруч);
  • скільки буде коштувати догляд за машиною.

Особливу увагу слід приділити порогам - це одне з найнестійкіших до корозії місць в машині. Через пластикові накладки не можна побачити, чи є там іржа. Тому важливо заїхати на СТО, або в гараж з оглядовою ямою й оглянути пороги на цілісність.

3. Обробити скло і фари засобами глибокого очищення

Під час руху на авто, в скло та фари постійно летять каміння й пісок. Через це на поверхні утворюються мікротріщини. Постійна зміна погоди навесні (вранці тепло, а вночі мороз) збільшує ризик псування скла та поверхні фар.

Замінити лобове скло коштує близько 10000 грн: вартість самого скла, ущільнювача до нього, роботи майстра СТО.

Заощадити можна, якщо:


  • придбати скло на розбірних пунктах або в інтернеті;
  • самостійно встановити його без сторонньої допомоги.

Але витратитися все одно доведеться. Тому краще постійно обробляти скло і фари спеціальними засобами, що видаляють бруд і згладжують мікротріщини.

4. Проведіть ревізію підкапотного простору авто

Загляньте під капот автомобіля і візуально переконайтеся, що:


  • всі патрубки авто цілі;
  • немає патьоків масла та інших рідин;
  • немає бруду і пилу на важливих вузлах роботи автомобіля;
  • також можна завести двигун автомобіля і переконатися, що він працює без сильних стуків або вібрацій.

Якщо ви не розумієте в цьому або бачите "мокрі" місця й не можете визначити звідки вони - варто терміново їхати на СТО. Заощадити можна тільки якщо ви знаєте фахівців особисто і вони готові допомогти з ремонтом.

5. Замініть масла і рідини

Щоб подовжити термін служби двигуна і зробити експлуатацію автомобіля надійною, досвідчені автолюбителі рекомендують міняти навесні:


  • масло у двигуні;
  • гальмівну рідину;
  • паливні фільтри;
  • повітряний фільтр;
  • масляний фільтр.

Це відносно недорога процедура, але вона вбереже основні агрегати, механізми та вузли автомобіля від зносу.

6. "Перевзути" автомобіль

Про зміну гуми ми вже писали в статті "Як підготувати машину до зими". Це може зробити навіть автолюбитель-початківець.

Але не поспішайте міняти гуму з настанням перших теплих весняних днів. Досвідчені автолюбителі перевзуваються тільки коли середня температура вдень підніметься до + 10 ℃.

7. Приберіть в салоні автомобіля

  • пропилососьте в салоні автомобіля;
  • помийте килимки;
  • огляньте всі скляні стики на наявність потьоків - якщо знайдете такі, значить потрібно встановити новий ущільнювач (вартість від 300 грн, в залежності від марки авто);

Вартість комплексної професійної хімчистки салону в детейлінг-центрі коштує від 2’500 грн.

Якщо ви хочете заощадити й самостійно робите вологе прибирання в салоні, використовуючи спеціальні засоби - важливо добре висушити тканинні поверхні й провітрити автівку. Це значить, що декілька годин ваша машина стоятиме з відкритими вікнами, або навіть дверцятами. Тому робити це потрібно у дворі приватного будинку або в просторому гаражі.

Де взяти гроші, щоб підготувати автомобіль до весни?

Багато автолюбителів вже знають, що утримання автомобіля потребує грошей з сімейного бюджету. Щоб знайти гроші на це, варто:


  • щомісяця відкладати частину доходу (навіть взимку), щоб форс-мажорні ситуації або щорічна підготовка не змушували віддавати останні гроші;
  • робити описані вище кроки поступово - їх можна розтягнути від початку березня до середини травня;
  • оформити кредит - останнім часом на СТО та в магазинах автомобільної тематики з’являються пропозиції оформити швидку позику на придбання деталей, або проведення автомобільних робіт. Ви можете порівняти їх умови кредитування з іншими мікрофінансовими організаціями онлайн і обрати найлояльніші для себе.

Наприклад, в Credit365 ви можете отримати до 20’000 грн за 15 хвилин на лояльних умовах й з найменшим відсотком на ринку. Ви зможете розраховуватись грошами відразу після надходження на картку. Так ви підстрахуєте свій сімейний бюджет на випадок непередбачених витрат на планову підготовку авто до весни, після зимових холодів.


Кредит до зарплати

Оформити кредит