Чи потрібно сплачувати кредит, якщо банк збанкрутував?


Навіть якщо банк збанкрутував, позичальник зобов'язаний сплачувати кредит. "Але кому і як платити, якщо кредитора вже немає, а реквізити недійсні?" - запитаєте ви. Нижче ми відповімо на це питання, і складемо покроковий план: як правильно сплатити позику, і не зіпсувати кредитний рейтинг, якщо кредитор збанкрутував.

А також розповімо, як за допомогою швидкого кредиту на карку від Credit365 можна уникнути труднощів з оплатою будь-якої позики.

Чому позичальник повинен сплачувати кредит якщо банк став банкрутом?

Згідно зі ст. 1054 ЦК України, позичальник зобов'язаний повернути кредит з відсотками. Тому, до моменту отримання довідки про сплату позики від кредитора він повинен виконувати свої договірні зобов'язання.

За даними Фонду Гарантування Вкладів Фізичних Осіб (далі - ФГВФО), у 2020 році збанкрутували 14 банків, і ще 8 знаходяться на стадії ліквідації. Тому кожен позичальник повинен знати алгоритм дій на випадок оголошення кредитора банкрутом.

Як сплачувати кредит, якщо банк-кредитор збанкрутував?

Як тільки ви дізналися, що у банка-кредитора відкликали ліцензію - важливо визначити, кому потрібно сплачувати кредит.

Дізнайтеся нові реквізити для оплати

Де вони знаходяться:


  • в листі-повідомленні про перевідступ, який надсилає старий або новий кредитор;
  • на сайті колишнього кредитора, в розділі "для позичальників" завжди вказують реквізити для сплати що діють, або пишуть куди звернутися, щоб їх отримати;
  • на сайті або на гарячій лінії (0 800 30 81 08) ФГВФО вказані актуальні транзитні рахунки НБУ або інформація про нового кредитора.

Сплачуйте кредит новому кредитору коли переконаєтеся в правомірності вимог

Згідно зі ст. 517 ЦКУ, кредитор зобов'язаний повідомити позичальника про перевідступ. Це значить, що штрафи й пеня за несплату кредиту не нараховуються, поки ви не отримаєте лист-повідомлення з відповідною інформацією. Повідомленням вважають відмітку про отримання такого листа.

Після повідомлення ми радимо завітати до найближчого відділення нового кредитора та ознайомитись з документами про перевідступ. Так ви уникнете неприємностей і отримаєте відповіді на питання, що цікавлять.

Часті питання щодо оплати кредиту новому кредитору

  1. Що буде, якщо сплатити кредит за старими реквізитами? Відповідь: гроші будуть перераховані на транзитний рахунок, і перебуватимуть там, поки позичальник не перенаправить їх на вірні рахунки.
  2. Як переказати гроші за вірними реквізитами, якщо оплатив їх на старі рахунки? Відповідь: звернутися особисто з паспортом і квитанцією в відділення банку, де була проведена оплата, і написати заяву на переказ коштів.
  3. Чи потрібно підписувати новий кредитний договір з новим кредитором? Відповідь: якщо умови кредитування зберігаються - кредитний договір переукладати не потрібно. Якщо вони змінюються, то всі зміни потрібно закріпити документально. Також важливо пам'ятати, що позичальник може відмовитися від нових умов, якщо вони менш вигідні для нього.

Часто новий кредитор списує позичальникові частину боргу, але вимагає натомість оплатити всю суму позики єдиним платежем. Але якщо близькі не можуть позичити, а в банках відмовляють, не пояснюючи причин - оформляйте швидкий кредит на карту в Credit365. Наші переваги:


  • видаємо до 20'000 грн за 15 хвилин;
  • перераховуємо гроші на карту миттєво;
  • не вимагаємо довідок з роботи, потрібен тільки паспорт та ідентифікаційний код.

Оформити кредит онлайн

Як взяти кредит в надійній фінансовій організації?

Щоб взяти кредит в надійній фінансовій організації, потрібно дотримуватися 3 правил:


  1. Порівнюйте умови кредитування в різних кредитних організаціях. Вибирайте тільки ті компанії / банки, в яких прозорі умови кредитування - без прихованих платежів і відсотків, з доступними способами оплати. Наприклад, на сайті Credit365 ви ще до оформлення позики можете дізнатися суму комісії за кредитом і точний термін оплати, на кредитному калькуляторі.
  2. Перевірте наявність чинної ліцензії. На сайті всіх фінансових організацій, обов'язково повинна бути вказана дозвільна документація - ліцензія, свідоцтво фінкомпанії та ін. Наприклад, Credit365 працює на території України на підставі безстрокової ліцензії Нацкомфінпослуг. Ознайомитися з документацією можна тут.
  3. Перевірити на сайті ФГВФО (https://www.fg.gov.ua/banki-v-upravlinni-fondu), що банк не перебуває на стадії ліквідації.

Якщо умови кредитування у фінансовій організації вас влаштовують, і ви знайшли всі дозвільні й регуляторні документи на сайті компанії - можете сміливо оформляти кредит.

Оформити кредит