Ігри для навчання фінансовій грамотності


Настільні та комп'ютерні фінансові ігри допомагають змоделювати ключові життєві ситуації, що пов'язані з розпорядженням грошима. Саме ігровий процес дозволяє дітям та дорослим швидше зрозуміти, які грошові навички їм потрібні, а які ні.

Нижче ми розповімо, які ігри наочно покажуть, як правильно витрачати гроші, щоб стати багатшим. Пояснимо, які ігри пояснюють що таке банківський або кредит в інтернеті. І відповімо на запитання - "як заробити на фінансових іграх?"

Навіщо потрібні фінансові гри?

Головна мета фінансових ігор - наочно показати гравцеві:


  • наскільки раціонально він використовує гроші;
  • плюси й мінуси прийняття життєво важливих рішень, без шкоди для гаманця;
  • які можливості варто використовувати, щоб розбагатіти, а які краще обходити стороною.

На думку тренерів тренінгових центрів - фінансові ігри допомагають розібратися в складних грошових питаннях як дітям, так і дорослим, без спеціальної освіти.

Граючи в фінансові ігри вдома з дітьми - ви допомагаєте наочно, без складних термінів і в ігровій формі, пояснити як відбувається "обіг грошей" в суспільстві.

Якщо ж ви хочете зрозуміти, які грошові звички заважають вам стати багатшими - краще звертатися в спеціалізований тренінговий центр.

ТОП-5 популярних фінансових ігор, і чому вони навчають

Раніше фінансові ігри були тільки настільними. Але з розвитком технологій, їх частіше можна зустріти в форматі додатків для комп'ютерів чи смартфонів.

Нижче ми розповімо про ТОП-5 економічних ігор від кредитних фахівців Credit365. І пояснимо, як ці ігри допоможуть опанувати навички фінансової грамотності.

Монополія

Монополія - настільна гра, що була створена американцем Чарльзом Дарроу в 1930 році. Вона використовувалася тільки для гри з дітьми та в колі друзів, поки він не вирішив зробити 5000 копій і продати їх.

Вона являє собою розкреслене поле, по якому гравець, кидаючи гральні кубики, переміщує спеціальні фішки. Суть гри - побудувати стратегію, щоб стати багатшим й розорити конкурентів.

Чому вчить гра?


  1. Правильно розпоряджатися стартовим капіталом, і примножувати його.
  2. Зрозуміти причинно-наслідкові зв'язки - це просто необхідно дітям.
  3. Стежити за діями конкурентів, і вносити зміни в стратегію.

Є різні версії гри, які враховують особливості віку гравців. Для найменших (5-7 років) можна грати з картками відомих мульт-героїв, щоб стати найголовнішим і крутішим. Для дітей старшого віку (14 років і більше) - гра допомагає розібратися в складних економічних термінах, і збудувати стратегію переможця.

Антимонополія

Антимонополія - складніший варіант гри "Монополія". У ній є 2 протиборчі сторони: монополіст і конкуренти. Завдання монополіста - зберігати й покращувати позиції компанії. Завдання конкурентів - "скинути" монополіста й отримати більше прибутку.

Її рекомендують гравцям від 14 років.

Чому вчить гра?


  1. Тим же навичкам, що навчає класична "Монополія".
  2. Основам класичної економічної теорії Смітта.
  3. Принципам маркетингової моделі Траута.

Cash Flow (Грошовий потік) або Щурячі перегони

Сash Flow - фінансова гра, що створена Робертом Кійосакі в 1993 році. На території СНД її випускали під назвою "Грошовий потік". Пізніше з'явилася українська версія під назвою "Щурячі перегони".

Ця гра моделює вплив грошей на кожну подію, що відбувається на життєвому шляху людини. Мета гри - створити максимальну кількість джерел пасивного доходу, щоб накопичити достатньо грошей.

Чому вчить гра?


  1. Як правильно розпоряджатися грошима для досягнення особистих і бізнес-цілей.
  2. Вирішувати, коли брати кредит для досягнення особистих і бізнес-цілей.
  3. Шукати можливості для збільшення капіталу шляхом інвестування.

В інтернеті можна знайти комп'ютерну гру "Щурячі перегони". Це анімована версія настільної гри. Вона повністю безкоштовна і має невисокі програмні вимоги.


Цікаво! На проведенні фінансових ігор, особливо CashFlow, можна заробляти від 200 грн з учасника (в середньому, 1000 грн за 1 гру). Але щоб отримати можливість бути ведучим, потрібно пройти спеціальне навчання. Його вартість становить від 6000-8000 грн. Але, за визнанням тих, хто навчався, витрачену суму можна заробити за 1-2 місяці.

Тому, якщо ви хочете стати сертифікованим ведучим бізнес-ігор і заробляти на цьому - вам потрібно зібрати потрібну суму, і пройти навчання в тренінговому центрі, або у сертифікованого тренера.

Гроші на навчання можна знайти швидко, позичивши у знайомих, сплативши курси кредитною карткою або оформивши мікропозику в Credit365. Ми перерахуємо потрібну суму на картку за 15 хвилин, і ви без проблем зможете отримати потрібні навички, що допоможуть підробляти у вільний, від навчання чи основної роботи, час.


Оформити кредит онлайн

Стартап

Стартап - сучасна гра, що моделює дії підприємця, який відкриває свою справу. Якщо в попередніх бізнес-іграх ви мали невеликий стартовий капітал, то в "Стартапі" ви починаєте шлях з "нуля".

Суть гри - пройти весь шлях підприємця-початківця, від "ідеї" до відкриття компанії.

Чому вчить гра?


  1. Успішному веденню переговорів.
  2. Формує розуміння відповіді на питання "Звідки беруться гроші?"
  3. Досягати мети, маючи мінімум ресурсів.

Гру рекомендують дітям від 10 років та дорослим.

Фіксіноміка

Фіксіноміка - гра про основи грошового обігу всередині суспільства. Вона підійде для найменших, тому що грати доведеться улюбленими мульт-героями.

Суть гри - створювати винаходи, маючи обмежену кількість ресурсів. Умови гри можна спрощувати для дітей 3-5 років, чи ускладнювати для дітей 6+ років.

Чому вчить гра?


  1. Приймати рішення, і не боятися помилитися.
  2. Більш раціонально користуватися грошима та іншими ресурсами.
  3. Успішному веденню переговорів.
Оформити кредит