Зміни у законодавстві про споживчі кредити 2020


Споживчі кредити і законодавство: що потрібно знати позичальникові у 2020 році

На початку 2020 року Верховна Рада України прийняла Законопроект №1109, який містить поправки до Закону "Про споживче кредитування". Що потрібно знати позичальникові, перед оформленням кредиту? Шляхом яких кроків законодавець планує зробити кредитування прозорішеим? Відповідь нижче.

Розкриття кредитором інформації про суму кредиту

З 19.01.2020 року, посилаючись на прийняті поправки, НБУ вимагає від фінансових організацій повного розкриття інформації про суму кредиту та усіх платежів за ним. Це означає, що кредитор зобов'язаний розкривати:


  • реальну процентну ставку за кредитом;
  • супутні платежі та комісії, які повинен сплачувати позичальник (страховка, послуги кредитного брокера, державного реєстратора та інші).

Головна мета цієї поправки - не допустити введення позичальника в оману саме банками та приватними кредиторами.

Що стосується мікрофінансових організацій - завдяки використанню кредитного калькулятора, позичальник може побачити суми тіла кредиту і комісії ще до оформлення кредиту онлайн. Тому, законодавець претензій до прозорості умов онлайн кредитування в МФО не має.

Зміни за кредитами з сумою нижче мінімальної заробітної плати

З 2018 року, відповідно до Закону "Про споживче кредитування", фінансові організації, здійснюючи діяльність на території України, зобов'язані видавати позичальникові паспорт кредиту.

Довідка! Паспорт кредиту - документ, що містить детальну інформацію щодо умов позики, який видається кредитором позичальникові, якщо останній оформляє кредит на суму, що перевищує мінімальну заробітну плату, та на строк більш одного календарного місяця. Складається в виключно інформативних цілях.

У Credit365, перед оформленням кожної позики онлайн, формується паспорт кредиту, в якому позичальник може ознайомитися з усією інформацією, до підписання договору.

Зміни у споживчому кредитуванні скасовують необхідність банків складати паспорт кредиту, якщо позичальник оформляє кредит на суму менш ніж 4723 грн (на момент прийняття закону) та терміном менш ніж 30 днів.

НБУ бореться з недобросовісними кредитними брокерами

Банки понад 10 років користуються послугами кредитних брокерів. Вони допомагають позичальникам вибрати кредит на більш вигідних умовах та отримують за свої послуги комісію. Однак, серед таких фахівців зустрічаються й недобросовісні посередники, які можуть:


  • замовчувати перед позичальником деякі деталі кредиту або вводити його в оману, заради отримання винагороди за оформлення позики клієнтом;
  • займатися брокерською діяльністю без ліцензії;
  • штучно завищувати суму кредиту заради збільшення своєї комісії.

НБУ, щоб припинити недобросовісну роботу кредитних посередників, 19.01.2020 року зобов'язав банки:


  • перевіряти ділову репутацію брокера;
  • відмовлятися від послуг тих, хто раніше порушив закон про кредитування;
  • перевіряти брокерів на знання законодавства про кредитування та Закону "Про захист прав споживачів".

Обов'язкова передача інформації про кредити в бюро кредитних історій

За законопроектом №1109, щоб отримати кредит, позичальник повинен дати згоду на передачу інформації про кредит у будь-яке бюро кредитних історій, з Єдиного Реєстру Бюро Кредитних Історій.

При цьому, законодавець зобов'язує БКІ вносити всі зміни у триденний термін.

Оформити кредит