Боргова розписка: навіщо вона потрібна і як її скласти?


Все частіше між родичами, для позики грошей укладаються боргові розписки. Але чи варто залучати до своїх фінансових проблем рідних і друзів, укладати юридичні угоди між близькими, якщо можна взяти кредит онлайн і без зайвих розмов отримати потрібну суму грошей? Відповість стаття.

Боргова розписка

Боргова розписка - це документ, який укладається між сторонами під час позики грошей. Вона являє собою розписку про отримання грошей із зазначенням умов повернення. Найчастіше її укладають друзі, знайомі і колеги.

Борговою розпискою:

  • підтверджується факт передачі грошей в борг від позикодавця (кредитора) позичальникові;
  • визначаються обов'язки сторін;
  • затверджуються умови повернення грошей;
  • вказуються інші предмети договору, якщо вони є.

Боргова розписка: що потрібно знати?

Боргова розписка повинна бути укладена:

  • в письмовій чи друкованій формі;
  • без завірення у нотаріуса (завіряється за бажанням);
  • із зазначенням даних про основні документи з кожного боку;
  • з визначенням процентів за позикою, якщо вони обговорені.

Головними атрибутами боргової розписки є - пряма вказівка дати і чітко прописане зобов'язання позичальника повернути гроші. Без фіксації цих умов позикодавець не зможе повернути свої гроші навіть через суд.

В інтернеті є зразки боргових розписок, які можна скачати і заповнити або написати від руки. Це спрощує процес, економить час і допомагає правильно скласти боргову розписку.

Як правильно скласти боргову розписку

Щоб правильно написати боргову розписку, необхідно вказати:

  1. ПІБ сторін за договором з їх паспортними даними;
  2. Суму, яка передається позичальникові позикодавцем - якщо сума в іноземній валюті, потрібно вказати курс цієї валюти до державної, на момент укладання договору;
  3. Дату отримання грошей позичальником і термін повернення суми або іншого предмета договору - якщо цього не вказати, в суді позичальник може сказати, що гроші не отримував і нічого не винен;
  4. Мету позики - якщо гроші були надані в борг на особисті потреби, варто так і писати. Якщо упустити цей пункт, позичальник може переконати суд, що отримав гроші на корпоративні цілі, інвестиції, які передбачають отримання прибутку, але ризиковані, а отже, й відмовити в поверненні боргу позичальником;
  5. Підписи сторін - без підписів боргова розписка не матиме юридичної сили.

Є ще кілька порад юристів, які допоможуть зробити умови договору чіткими і більше захистять сторони від хитрощів:

  • складайте боргову розписку в Україні українською мовою - це правило документообігу;
  • запросіть свідків, які будуть присутні при укладенні договору;
  • навіть якщо всі дані при складанні боргової розписки надруковані на комп'ютері, підписи повинні ставитися від руки;
  • складайте розписку в 2-х примірниках - по одній для кожної сторони;
  • вкажіть місто, де складається документ - якщо справа дійде до суду, то засідання пройде або в цьому місті, або за місцем реєстрації позичальника;
  • перевірте паспортні дані та підписи в розписці і в паспорті - всього одна буква або цифра, написана інакше може затягнути судовий процес або навіть стане причиною програшу позикодавця;
  • підписи ставляться після або в момент отримання грошей від позикодавців.

Важливо! Із судової практики - поки оригінал боргової розписки знаходиться у кредитора, борг не сплачено.

Чи потрібно складати боргову розписку між друзями або родичами?

Хороші відносини між друзями і родичами при позиці грошей наштовхують на питання - "чи потрібно складати боргову розписку?" В Україні це не завжди доречно через сформовані традиції, але в Європі, США та інших країнах світу навіть між батьками і дітьми складання боргові розписки на загальних підставах.

Але, щоб відповісти на питання про необхідність укладення боргової розписки в Україні між родичами або друзями, потрібно розуміти, що фінансова допомога друга цінна, але не дивлячись на традиції, вона накладає на позичальника грошові або інші майнові зобов'язання при отриманні грошей в борг.

Тому, якщо позика носить терміновий характер і передбачає умови, то краще зафіксувати все документально і скласти боргову розписку.

Але є альтернатива - оформити онлайн кредит. Це вихід, якщо гроші потрібні терміново, але не хочеться вплутувати рідних чи друзів в особисті неприємності, щоб потім відповідати на нескінченні розпитування. Наприклад, якщо знадобилися гроші щоб оплатити адміністративний штраф або закрити прострочення по кредиту - звертайтеся в Credit365 і отримайте до 20'000 грн за 15 хвилин на свою банківську картку.

Оформити кредит