Як заробляти на квартирі в Україні?


Питання, "Як заробити на свою квартиру?" - хвилює багатьох сімей по всій Україні. І чим більше сім'я, тим більшу квартиру хочеться придбати. Але, як це зробити пересічному українцеві, який одержує середню зарплату? Складаємо реальний план.

Припустимо, сім'я з 3 чоловік хоче придбати квартиру. Середній дохід сім'ї - 30 тисяч гривень.

1. На яку квартиру заробляємо: визначаємо цілі

Щоб заробити на квартиру, потрібно заздалегідь знати, якою вона має бути.


  • В якому місті і районі?
  • Одно-, дво-, трикімнатна чи більше?
  • Економ, стандарт або квартира еліт-класу?
  • Первинний чи вторинний ринок?

Виходячи з відповідей на ці питання, може змінюватися вартість бажаної квартири.

Наприклад, визначимо, що потрібна квартира коштує 1'000'000 гривень.

Настав час визначити план досягнення мети.

2. Як накопичити гроші на квартиру: складаємо план

Накопичити гроші на квартиру - все, що залишається, адже місячного доходу сім'ї, взятої для прикладу, не вистачить на покупку квартири. Але, щоб накопичити, потрібно дотримуватися принципів фінансової грамотності та економити:


  • можна відмовитись від шкідливих звичок - на сигарети, в середньому, витрачається 30 грн/день (900 грн/місяць і 10'800 грн/рік), а якщо відмовитися від алкоголю, можна заощадити до 20'000 грн в рік;
  • відмовитися від імпульсивних покупок - за статистикою, близько 30% грошей витрачається на імпульсивні покупки, тому якщо ходити в магазин зі списком і купувати лише потрібне, можна заощадити близько 25'000 грн в рік;
  • менше відвідувати клуби і ресторани - один похід в клуб обходиться близько 3'000 грн/людини, тому краще відмовитися від них, або відвідувати такі заклади не частіше разу на кілька місяців (економія складе до 40'000 грн на рік);
  • частіше їздити на роботу на громадському транспорті або пішки - витрати на поїздки в авто становлять близько 700 грн на тиждень. У той же час, на громадському транспорті витрати складуть до 600 грн/місяць (економія близько 30'000 грн на рік);
  • займатися спортом не в спортзалі, а на сусідньому стадіоні, парку - стандартний пакет в недорогому спортзалі коштує близько 700 грн (економія 9'000 грн / рік);
  • переїхати жити до батьків на час, замість зйомного житла - середня сума орендованого житла становить 5'000 грн + 1'500 комунальні платежі (економія складе майже 70'000 грн / рік).

Це основні способи, доступні кожній родині, які допомагають заощадити до 200'000 грн/рік. Сума може бути меншою чи більшою, в залежності від вашої ступеня ощадливості, форс-мажорних ситуацій.

Однак, не варто себе обманювати - навіть якщо виконувати ці правила, гроші не з'являться самі собою. Потрібно відкладати кожну заощаджену гривню. Тільки так можна примножувати накопичення. А якщо настає форс-мажорна ситуація, на ці гроші потрібно розраховувати в останню чергу, адже вони відкладаються на інші цілі. Набагато правильніше буде позичити гроші у родичів або оформити швидкий кредит - ці способи дозволять швидко вирішити проблеми і збережуть бюджет.

3. Заробляти в інтернеті або збільшити дохід іншим способом

Навчитися економити - перший крок. Наступним кроком, що прискорить покупку квартири, стане збільшення доходу.

Способи збільшення заробітку:


  • попросити надбавку до зарплати або знайти більш високооплачувану роботу;
  • монетизувати хобі;
  • спробувати поєднувати 2 роботи, які в сумі дають необхідну надбавку до доходу сім'ї.

Один із способів заробляти додатково є в інтернеті. Наприклад, можна займатися передруківкою текстів з паперового носія на електронний. Приділяючи цьому кілька годин на день, можна додатково заробити до 5'000 грн/місяць. Такий спосіб дозволить не витрачати час і гроші на дорогу до роботи і не вимагає спеціальних навичок.

Це дозволить більше відкладати і, можливо, трохи послабити рамки економії.

4. Примножуємо зароблені на квартиру гроші

Якщо хочеться швидше заробити на квартиру, наприклад, за рік. Потрібно знати, як примножити гроші:


  • відкрити банківський депозит;
  • перевести у валюту;
  • вкласти гроші в дорогоцінні метали або облігації внутрішнього державного займу.

Також, можна відкрити кав'ярню або інший бізнес. Це допоможе тим, хто хоче заробити гроші на квартиру за рік або навіть менше.

5. Способи купити квартиру в Україні з невеликим бюджетом

Якщо бюджет на покупку квартири в Україні невеликий, а своє житло хочеться, можна скористатися наступними способами:


  • взяти квартиру в іпотеку - потрібен початковий внесок, мінімум 10%;
  • укласти договір довічної ренти з літньою людиною і доглядати за ним - так можна отримати квартиру після його смерті;
  • отримати квартиру під заставу іншого майна - цей спосіб підійде, якщо хочеться купити квартиру більше, ніж є зараз;

Щоб заробити на квартиру в Україні - потрібно дисципліновано економити і постійно збільшувати дохід. Так покупка квартири стане доступною для кожного українця.

Оформити кредит