Фінансова грамотність: що таке, основні правила


Про фінансову грамотність написано тисячі книг, проведено сотні тренінгів, але її актуальність в Україні висока - за даними 2019 року, 28,9% українців знаходяться за межею бідності. Звідси й необхідність в підвищенні фінансової грамотності населення.

Ця стаття розповість, якими головними правилами фінансової грамотності користуватися, щоб створити і підтримувати необхідний для достатку капітал, щоб отримання кредиту онлайн було не справою необхідності, а способом досягнення мети.

Що таке фінансова грамотність?

Визначення фінансової грамотності: набір правил і навичок щодо інвестування, заощадження та управління грошима, які допомагають створити особистий і сімейний капітал для комфортного життя.

Виділяють 2 складових фінансової грамотності:


  1. Більше заробляти - мати 2 і більше джерел доходів;
  2. Оптимізувати статті витрат.

Зрозуміти, що таке фінансова грамотність допоможуть ілюстрації:


  • заможний бізнесмен, який щомісяця купує новий, більш престижний смартфон, "проїдає" прибуток фірми, витрачаючи його на дорогі ресторани кожного дня, ризикуючи втратити бізнес - приклад фінансової БЕЗграмотності;
  • звичайна сім'я, яка веде облік доходів і аналізує витрати, купує нові гаджети в разі потреби, і виділяє кошти на розваги, заздалегідь планує відпустку - приклад фінансової грамотності.

Основи фінансової грамотності

Головні правила фінансової грамотності в Україні в 2020 році:


  1. Правильне ставлення до грошей - найперший принцип, на якому будуються всі інші. Гроші не повинні ставати сенсом життя, але в той же час, їх не можна витрачати безконтрольно. Їх потрібно сприймати як інструмент для досягнення благополуччя.
  2. Планування бюджету - одне з найбільш нудних, але необхідних занять для всіх, хто хоче стати фінансово незалежним. Воно ділиться на 2 етапи:
  • записувати доходи і витрати;
  • аналізувати цифри і робити висновки.
  1. Створення декількох активів-способів отримання доходу. Можливо, це буде поєднання кількох робіт або монетизація хобі. Суть в тому, щоб мати кілька джерел доходу. Можливо, доведеться більше часу приділяти заробітку, але плюси такого підходу перекривають мінуси:
  • більший дохід;
  • більш раціональне використання свого особистого часу і сил;
  • якщо одне джерело доходу пропаде (звільнення, втрата працездатності і т.д.), інші джерела не дозволять доходу впасти до 0;
  • у випадку з монетизацією хобі - розкриття свого потенціалу.
  1. Інвестиції - одні бізнес-тренери вважають це активом, але більшість виділяють їх окремим принципом фінансової грамотності, оскільки, щоб інвестувати, потрібні спеціальні знання і додаткові гроші.
  2. Співпраця з посередниками фінансових організацій - цей принцип з'явився менше 5 років тому, коли банки, МФО, страхові та інші фінансові компанії стали пропонувати доступні послуги. І якщо раніше доводилося вдаватися до послуг юристів, щоб перевіряти умови договорів з такими компаніями, то зараз досить мати надійного посередника, який знає всі тонкощі співпраці з фінансовими організаціями, може допомогти заощадити і виторгувати вигідні умови.

Щоб бути більш фінансово обізнаним, важливо читати спеціальну літературу. Для цього ми підготували ТОП-5 книг як заробляти більше і грамотно ставитися до грошей.

Фінансова грамотність та криза

Світові економісти ще в минулому році говорили про нову світову економічну кризу, яка повинна відбутися в 2020 році. І якщо спрогнозувати або вплинути на це українцеві складно - краще спробувати підготуватися до нього.

Тому, підвищення фінансової грамотності населення є першим і найважливішим кроком на шляху до благополуччя в окремій родині і цілій країні.

Оформити кредит