Кредитний скорінг: що це таке і навіщо він потрібен?


Якщо ви шукали інформацію про те, що найбільше впливає на відмову або схвалення заявки на кредит, то відповідь проста - скоринговий рейтинг позичальника. Давайте розберемося, що таке кредитний скоринг, навіщо він фінансовим організаціям та як його покращити?


Що таке кредитний скоринг?

Кредитний скоринг - сукупність балів, що привласнюються потенційному позичальникові фінансовою організацією. На підставі такого рейтингу фахівці або система приймає рішення про відмову, або схвалює кредит.

Наприклад, якщо ви хочете отримати кредит в інтернеті і подаєте заявку он-лайн, завдяки присвоєнню кредитного рейтингу ви отримаєте відповідь максимально швидко. І чим вищий рейтинг, тим більше шансів отримати позику.Для фінансових організацій кредитний скоринг позичальника - перший показник його платоспроможності та порядності.

І визначається рейтинг не тільки тим, скільки кредитів позичальник оформляв раніше. Все набагато цікавіше.

Види кредитного скорингу

Щоб розуміти, як працює кредитний скоринг, потрібно знати його основні види.

Скоринг заявки отримання кредиту

Заповнення заявки для оформлення кредиту - перший крок до його отримання. І якщо ви думаєте, що бланки і питання в кожній МФО і банку ідентичні, то це не так. Кожне питання і пункти заявки формуються індивідуально кредитними фахівцями і кожній відповіді присвоюються бали. Саме тому завжди потрібно заповнювати всі поля, проставляти все "галочки" і відповідати на всі питання, які вказані в заявці.

Чим більше чітких відповідей - тим вище рейтинг.

Оціночний скоринг

Оціночний скоринг - рейтинг, який присвоюється клієнту виходячи зі спілкування у відділенні (для банківського кредиту) або по телефону (якщо позичальник оформляє кредит в інтернеті).

Чим більш відкритим ви будете в телефонній розмові з фахівцем або при відвідуванні відділення банку, тим вищим буде ваш рейтинг.

Скоринг по стягненню

Скоринг по стягненню - рейтинг, який присвоюється на стадії стягнення кредиту. На його величину впливає:


  • кількість днів прострочення кредиту;
  • дії колекторів, які застосовуються для повернення позики.


Чим більше термін прострочення і чим активніше беруть участь колектори у стягненні кредиту, тим нижче рейтинг.

Поведінковий скоринг

Поведінковий скоринг - рейтинг, який враховує основні соціальні фактори, що ведуть до поліпшення або погіршення платоспроможності позичальника. На підставі цих даних рейтинг лише коригується, що веде до збільшення або зменшення доступних лімітів.

Як дізнатися свій скоринговий бал?

Дізнатися скоринговий бал в конкретній організації неможливо. Але ви можете скористатися спеціальними сервісами, які пропонують "поглянути на себе очима кредитора". Процес дуже простий:


  • переходите на сайт такого такого сервісу;
  • заповнюєте бланк заявки;
  • отримуєте відповідь з рейтингом, який був би присвоєний вам фінансовою компанією.


Вся процедура займає, в середньому, до 20 хвилин.

Як підвищити свій скоринговий бал?

Щоб підвищити свій скоринговий бал, почніть з уточнення вашого кредитного рейтингу в Бюро Кредитних Історій. Якщо він низький через прострочення за кредитами - закрийте кожен, максимально швидко. Якщо такої можливості немає, зверніться до кредитора/ів з проханням про реструктуризацію.

Як тільки всі проблемні заборгованості будуть усунені, покращуйте свою кредитну історію. Для цього вам потрібно періодично брати банківські або кредити в інтернеті і повертати їх в строк і без прострочень.

Порада: для поліпшення кредитної історії більше підійде саме онлайн кредит. За рахунок лояльних вимог до позичальника, МФО якісно відрізняються від банків.

Оформити кредит