Кредитні канікули


Кредитні канікули це не хитрість, завдяки якій можна не платити кредит. Це крок фінансової організації назустріч клієнту, який має фінансові труднощі з оплатою позики.

Розглянемо основні нюанси кредитних канікул і визначимо, хто і яким чином може претендувати на відстрочку платежів.


Що таке кредитні канікули?

Кредитні канікули - період часу, узгоджений між кредитором і позичальником, який передбачає повну або часткову відстрочку оплати за кредитом.

Кілька варіантів кредитних канікул:


  • повне звільнення від щомісячних платежів на визначений строк;
  • тимчасове звільнення від сплати відсотків або суми тіла кредиту;
  • фіксація суми кредиту в національній валюті, якщо кредит був взятий в іноземній.

Однак, домовлятися про відстрочку платежу краще за кредитами на значні суми - наприклад, іпотека або автокредит. Якщо залишок по кредиту не перевищує 20`000 гривень, набагато зручніше буде оформити швидкий кредит і погасити позику. Це допоможе зберегти кредитну історію в ідеальному стані, а також, оформити відстрочку на необхідний термін.

Хто може отримати кредитні канікули в Україні?

Кредитні канікули в Україні можуть отримати як фізичні, так і юридичні особи. Для цього потрібно надати кредитору документи, що підтверджують важкі життєві ситуації:


  • зменшення заробітної плати (надати довідку з бухгалтерії);
  • звільнення з роботи з причини, що не залежить від позичальника (надати трудову книжку з відповідним записом);
  • необхідність дорогого лікування (надати висновок від лікуючого лікаря);
  • смерть близької людини (надати свідоцтво про смерть).

Найчастіше кредитні канікули надаються на прохання позичальника. Але, бувають випадки, коли сам кредитор пропонує боржнику відстрочку платежів, щоб він міг знайти гроші і сплатити кредит.

Це вигідно не тільки позичальнику, але й самому кредитору - чим більше кредитів оплачуються вчасно, тим вища якість кредитних портфелів.

Також, кредитні канікули можуть надаватися у виняткових ситуаціях. Наприклад:


  • в 2014 році, у зв'язку з введенням режиму АТО в Україні, банками були передбачені кредитні канікули військовослужбовцям, які брали участь у військових діях на сході країни.
  • в 2020 році, з 1 березня по 30 квітня, в зв'язку з пандемією коронавірусу, на державному рівні припинено нарахування штрафів і пені за споживчими кредитами.

У країнах Західної Європи і США, фінансові організації розглядають заяви на отримання кредитних канікул і без серйозних підстав - навіть якщо позичальникові просто хочеться пропустити 1-3 платежі. Але, за це можуть нараховуватися додаткові комісії. В Україні такі умови зустрічаються вкрай рідко.

Як отримати відстрочку за кредитними платежами в Україні?

Щоб отримати відстрочку за кредитними платежами в Україні, головною умовою є відсутність прострочень. Тому, перше, що потрібно зробити для отримання кредитних канікул - зв'язатися з кредитором і розповісти про ситуацію, що склалася.

Далі, потрібно подати заяву на отримання відстрочки платежів. Таку послугу можна отримати у відділенні фінансової організації, через поштове відправлення або електронною поштою.

Чи варто оформляти кредитні канікули?

Кредитні канікули - це "перепочинок" в оплаті кредиту на термін від одного до декількох місяців. Але, варто пам'ятати, що це не звільняє від сплати позики, і іноді передбачає додаткові комісії, які збільшують її суму. Тому, перш ніж оформляти кредитні канікули, порівняйте інші варіанти погашення або відстрочки кредиту:


  • реструктуризація,
  • рефінансування в інших фінансових організаціях;
  • отримання грошей в борг у друзів, колег або родичів.

Пам'ятайте - якщо сума залишку кредиту невелика, краще погасити його і зберегти кредитний рейтинг високим.

Оформити кредит