Що робити, якщо шахраї вкрали гроші з карти?


Приходять повідомлення з банку про покупки або грошові перекази, які ви не робили, але банківська карта знаходиться при вас? Це означає, що шахраї вкрали гроші з вашої картки!
Як захистити себе і свої дані від шахраїв в мережі Інтернет? Що робити, якщо зловмисники встигли вкрасти гроші з карти? І чому взяти кредит онлайн на картку безпечно? Відповіді нижче.

3 кроки, якщо у вас вкрали гроші з банківської картки

Якщо у вас вкрали гроші з банківської картки, діяти потрібно негайно - як тільки факт крадіжки став відомим.

1. Зателефонувати в банк

В першу чергу потрібно зателефонувати в банк. Найкраще, дзвонити в момент першої операції зловмисника, щоб оператори могли припинити його подальші дії.

До речі, шахраї переводять суми до 1000 гривень кілька разів, оскільки, вони не завжди знають суму залишку на карті і намагаються покроково зняти максимально можливу суму, щоб не привертати увагу власника картки. Якщо спробувати зняти велику суму - її може не бути на карті, а якщо проводити операції на невеликі суми, то клієнт банку цього може і не помітити.

2. Звернутися в поліцію

Далі потрібно зателефонувати у відділення поліції за місцем реєстрації або дільничного, і розповісти що гроші з картки вкрали шахраї. Будьте готові назвати:


  • дату і час крадіжки грошей з карти;
  • суму, яку вкрали;
  • деталі крадіжки - коли приходили повідомлення про списання грошей, які суми списувалися.

Ця інформація буде необхідна для складання протоколу у слідчого.

3. Написати у відділенні банку заяву на опротестування банківської операції

Заява на опротестування банківської операції, яку зробив зловмисник, знадобиться для внутрішнього розслідування банку і повернення викрадених з картки грошей. Писати її бажано саме в банківському відділенні, в двох примірниках, щоб у вас залишилося сповіщення про звернення з датою і підписом.


Цей алгоритм простий і його повинен знати кожен, адже за даними Національної Поліції України, в період карантину кількість випадків шахрайських дій в інтернеті збільшилася на 15%. І ніхто не застрахований від крадіжки грошей з карти.

Чи можна повернути вкрадені гроші з картки?

Повернути гроші, які були вкрадені з картки можна тільки у разі відповідності ситуації принципу "нульової відповідальності".

Принцип "нульової відповідальності" - введений в 2016 році платіжними системами Visa і MasterCard принцип відповідальності банку-емітента за транзакції, проведені на рахунках клієнта без його відому.

На практиці, щоб клієнту повернули вкрадені з картки гроші, йому необхідно:


  • своєчасно повідомити банк, в разі втрати або крадіжки банківської карти;
  • зберігати свої платіжні дані в таємниці і не передавати їх третім особам.

Якщо ж фахівці банку під час внутрішнього розслідування з'ясують, що клієнт може бути причетний до дій шахраїв (наприклад надав PIN, CVV-код або CVC-код), то він не отримає повернення, і крім цього, матеріали будуть відправлені для розслідування в поліцію.

Однак, бувають випадки, коли банк навмисно затягує або зовсім відмовляється повертати вкрадені з картки кошти. Що робити в такому випадку?

Що робити, якщо банк відмовляється повертати гроші?

Якщо банк відмовляється повертати гроші, які зловмисники викрали з картки, відправляючи клієнта в поліцію, а слідчий просить розібратися з фінансовою організацією самостійно - слід звертатися до суду.

Це прискорить процес повернення грошей і позбавить від марних відвідувань відділень банку та слідчого.

Як захиститися від шахраїв в інтернеті?

Захиститися від шахраїв в інтернеті можна тільки не потрапляючи на їх хитрощі, оскільки, в разі крадіжки грошей з картки, її власнику знадобится витратити багато часу і сил, щоб повернути своє.

Але, якщо дотримуватися правил поведінки в мережі Інтернет, зловмисники не зможуть заподіяти шкоди:


  1. Нікому не надавайте персональні платіжні дані або фото банківських карт.
  2. Користуйтеся антивірусом - він захищає від фішингових програм на комп'ютері.
  3. Змінили номер телефону - попередьте про це банк, щоб за "старим" номером зловмисник не зміг отримати доступ до грошей на карті.
  4. Не називайте нікому CVV або CVC-код своєї картки. Цей код потрібен для підтвердження операцій в Інтернеті і його можна тільки самостійно вводити при здійсненні покупок на перевірених сайтах.
Оформити кредит