Куди здавати монети в Україні


Копійки - теж гроші! Таку фразу за багато років звикли чути в транспорті, в магазинах і навіть вдома. Хіба може бути неприємним дзвін монет в скарбничці або велика колекція рідкісних монет у нумізмата?! Але в листопаді 2017 року НБУ вирішив вилучити з грошового обігу монети, номіналом 1, 2, 5, 25 копійок, про що був виданий відповідний указ. І хоча, ними досі розраховуються, є місця, де приймати монети відмовляються або роблять це неохоче. Де поміняти дрібні гроші або куди здавати монети в Україні, щоб уникнути казусів, розповість Блог Credit365.


Шукайте рідкісні монети!

Відзначаємо одразу, ми говоримо лише про монети, номіналом 1, 2, 5, 25 копійок. Якщо ви недавно розбили скарбничку, де довгі роки накопичувалася дрібниця, не поспішайте збирати монетки в мішок і йти в найближчий банк - пошукайте рідкісні монети, за які нумізмати вам запропонують від декількох десятків до декількох тисяч гривень (за штуку).

Особливу цікавість представляють монети, випущені в 1992-1996 рр. Це час, коли Україна замовляла карбування монет в Італії через брак відповідних верстатів на своїй території. Знавці особливо цінують мідяки саме цих років за цікаві знахідки, які до сих пір продовжують зустрічатися.

Пошук рідкісних монет - справа досить кропітка! Необхідно розкласти монети перед собою, запастися лупою і терпінням. Знайдіть декілька монет одного номіналу, які будуть ідентичні між собою. А далі - переглядайте лицьовий, зворотній бік і навіть ребра інших монет. І якщо знайдете хоч найменшу невідповідність (бракує або є зайві лінії/фрагменти, що відрізняють рідкісні монети від більшості мідяків), вважайте себе власником рідкісної знахідки!


Здавати рідкісні монети краще окремо, не в банк чи магазин, а фахівцям-нумізматам. Робити це можна:

· Через інтернет (подати оголошення на безкоштовних / платних майданчиках або на сайтах / форумах нумізматів);

· На місцях зустрічей нумізматів (однойменні клуби за інтересами та місця скупівлі, які є майже в кожному місті);


Важливо! Потерті, деформовані монети нумізмати не приймають.

Не знайшли нічого цікавого і незвичайного? Не поспішайте впадати у відчай! Ви все ще можете здати дрібницю з вигодою для свого гаманця!


Здавайте монети за вагою

Справа в тому, що монети робляться з різних матеріалів (мідь, бронза, сталь). І багато заводів / організацій прямо зараз скуповують монети, виготовлені з певного металу. Вони використовуються для виробництва побутових металевих виробів і навіть в льотній промисловості.

Вартість кілограма монет може бути в 1,5-2 рази вище, ніж їх номінальна вартість. Сума залежить від конкретної пропозиції купівлі-продажу. Знайти такі пропозиції можна в інтернеті, на будь-яких майданчиках оголошень.

Важливо! Перекупники перепродують монети в 2-3 рази дорожче тієї ціни, яку запропонують вам. Торгуйтеся.


Офіційні джерела прийому монет в Україні

Якщо не хочеться мати справу з перекупниками і браку на монетах, не знайдено, залишається здавати монети в офіційних місцях. Нижче ми запропонуємо кілька місць, де ваші мідяки візьмуть за номінальною вартістю з величезним задоволенням.

· Супер- і гіпермаркети. Особливо великі супермаркети будуть дуже вдячні вам за обмін монет на купюри. Наприклад, в Ашані завжди не вистачає монет для здачі. І навіть, якщо вам в магазині відмовлять в обміні, завжди можна розрахуватися дрібницею.

· Банки. Просто підійдіть в будь-яке банківське відділення і зверніться до фахівця. Згідно з розпорядженням НБУ, вам не відмовлять.

· Покупки в магазинах-автоматах. Майже в кожному ТЦ є автомати з приготування кави, чаю, сендвічів і навіть атракціонів, де можна розраховуватися монетами. Розрахунок вийде довгим, зате позбудетеся від декількох сотень грам монет.

Важливо! Якщо вам з якоїсь причини відмовили в обміні монет на купюри в банку, скористайтеся дрібницею щоб оплатити банківський або кредит на карту (в тому числі, і в Credit365), комуналку або відкрийте депозит. Заради таких операцій вам точно не відмовлять! Таким чином ви не отримаєте готівку, але здасте багато дрібних грошей.


Висновок

Як ви й самі бачите, є багато способів і місць, де можна здати монети в Україні. Сподіваємося, наші поради допоможуть вам обміняти монети з вигодою для свого гаманця.

Оформити кредит