Кредитні спілки в Україні - загальна інформація


Обираєте, де буде вигідніше отримати кредит в Україні та вирішили дізнатися, що таке кредитна спілка? Credit365 розповість про роботу таких фінансових компаній, їх переваги та недоліки.

Що таке кредитна спілка

Кредитні Спілки, згідно Закону України "Про Кредитні Союзи" - це неприбуткові фінансові установи, які засновуються фізичними особами або професійними спілками для надання фінансових послуг своїм учасникам. Кошти для взаємного кредитування беруться з внесків учасників союзу.

Говорячи простіше, члени такої організації допомагають один одному фінансами для задоволення особистих потреб (навчання, відпочинок, лікування та ін) із загальної суми вкладень і отримують за це винагороду (відсотки).


Як працює кредитна спілка насправді

Всі, або частина учасників кредитної спілки, розміщують гроші на банківських депозитах, і якщо комусь із них знадобляться кошти, він отримує їх. А коли приходить час повертати гроші, позичальник робить це з відсотками.

Крім цього, учасники систематично повинні робити внески, визначені Статутом кредитної спілки.

Може здатися, що такі кооперативи схожі на банки і видають кредит для отримання прибутку. Але насправді, кредитні спілки не ставлять собі за мету збагачення. Їх офіційна мета - поліпшення добробуту всіх учасників такого союзу.


Відмінність кредитних спілок від банків

Кредитні спілки часто порівнюють з банками. Робиться це з метою визначити найвигідніше місце отримання кредиту:

Банки вимогливі до фінансового стану будь-якого потенційного позичальника, а Кредитні Спілки видають кредити тільки своїм учасникам, без обґрунтування їх матеріального становища;

У Кредитних Союзах терміни і суми кредитування менші, ніж в банках;

В банках, при простроченні оплати за кредитом вам нарахують пеню в 100% випадків, оскільки, ним керують акціонери. Але в кредитній спілці, за домовленістю з засновниками (такими ж учасниками), пеня може бути "пробачена";

Виходячи, з мети існування кредитних спілок, "відсотки" за кредит розподіляються між усіма учасниками організації і найчастіше, йдуть на покращення послуг, що надаються. Банки ж, розглядають відсотки, пеню та штрафи як додатковий прибуток.

Досить відомі кооперативи мають свій сайт, їх можна знайти в терміналах (наприклад, IBox, EasyPay), як і великі банки. Вони надають кредит онлайн і надають можливість оплати через інтернет, без необхідності відвідувати відділення.


Плюси та мінуси кредитних спілок

Для того, щоб точно знати, де можна вигідно взяти кредит в Україні, в банках або кредитних спілках, варто звернути увагу на переваги та недоліки останніх.


Плюси кредитних спілок

Мінуси кредитних спілок

Просте і швидке отримання кредитів

Отримати кредит може тільки учасник кредитної спілки

Для отримання кредиту не потрібно багато довідок, поручителі чи застава

Не можна отримати кредит на велику суму (іпотека, автокредит)

Кожен учасник, незалежно від суми і наявності вкладу має рівний з іншими голос в управлінні

Відсоток за кредитами вище, ніж в банках

Можна не платити пеню, якщо це обумовлено з засновниками



Як не бути обманутим, обираючи кредитну спілку

Ряд недавніх фінансових криз, "прокотилися" по Європі і всьому світу, підірвав віру в банківську систему, і кредитні спілки стали прекрасною альтернативою банкам, для бажаючих отримати швидкий кредит. Але потрібно бути обачним, вибираючи між такими спілками, адже серед них можна зустріти шахраїв.

Обов'язково перевіряйте ліцензію на здійснення фінансової діяльності (наприклад, тут - https://kis.nfp.gov.ua );

Термін роботи теж важливий - слід довіряти спілкам, з терміном роботи більше 5 років;

Враховуючи, що кредитні кооперативи розміщують свої кошти на депозити, вимагайте показати Ліцензію на дані операції. Якщо такої немає - ваші "внески" будуть "благодійністю" для шахраїв.

Не довіряйте обіцянкам високих відсотків за депозитами! Фінансові піраміди, які видають себе за кредитні спілки, завжди намагаються зробити умови занадто "солодкими".


Обрати кредитну спілку чи йти в банк за кредитом - справа особиста. Найголовніше, правильно підійти до вибору кредитора, щоб можна було зручно і максимально швидко отримати фінансову допомогу для своїх потреб.

Оформити кредит