Штрафи за порушення карантину та їх оскарження


Фізичні та юридичні особи зобов'язані виконувати анти-коронавірусні заходи, які передбачені законодавством України. Адже, їх порушення загрожує штрафами, а також здоров'ю і навіть життю українців. Нижче ми розповімо про відповідальність за порушення карантину в Україні. І пояснимо, чому кредит онлайн на картку - це швидкий спосіб знайти гроші для сплати штрафів.

Карантин в Україні: заходи що діють і чому?

У грудні 2020 року Україна "поділена" на "червону" і "помаранчеву" зони епідеміологічної небезпеки. Поділ проводить Державна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. На засіданні, яке проводиться Комісією щоп'ятниці, фахівці оцінюють кожну область за певними критеріями. Якщо в області:


  • заповненість лікарняних ліжок становить понад 50%,
  • кількість хворих щотижня збільшується на 11% і більше,
  • кількість тестів на коронавірус перевищує 24 випадки на 100 тис. населення за останні 7 днів,

вона ризикує отримати "червоний" рівень.

Під час карантину, кожен хто знаходиться на території України, зобов'язаний дотримуватись певних правил поведінки, що спеціально розроблені.

Обмеження, що діють в помаранчевій зоні

  1. У приміщенні кафе, магазину та інших громадських місцях, також у громадському транспорті, відвідувачі зобов'язані перебувати в масці або респіраторі.
  2. У громадському місці потрібно мати при собі документи, що посвідчують особу.
  3. У разі нездужання, потрібно обов'язково дотримуватися режиму самоізоляції.
  4. Проводити концерти, спортивні та масові заходи для більш ніж 20 осіб не можна. Якщо вони проводяться для менш ніж 20 осіб, то тільки з дотриманням соціальної дистанції (1.5 м та більше між кожним учасником).
  5. Кінозали та спортивні стадіони можуть працювати тільки за умови заповнення посадкових місць на 50% і менше.
  6. Музеї можуть приймати відвідувачів тільки за умови, якщо площа приміщень забезпечує дистанцію - 1 людина на 20 кв.м.
  7. Здійснення пасажирських перевезень можливе тільки на посадкових місцях.
  8. Забороняється проведення дискотек.
  9. Робота закладів громадського харчування допускається тільки в разі розміщення столиків на відстані 2 м. один від одного.
  10. У магазинах повинне бути маркування соціальної дистанції між відвідувачами.

Обмеження, що діють в червоній зоні

На додаток до обмежень помаранчевої зони, забороняється робота:


  • громадського транспорту;
  • учбових закладів;
  • ресторанів і кафе.

І ці обмеження існують не для того, щоб їх порушувати...

Відповідальність за порушення анти-коронавірусних заходів

Законодавство України передбачає адміністративну та кримінальну відповідальність за порушення анти-коронавірусних заходів. Вони були прийняті Законом №3219 від 17.03.2020г. "Про внесення змін до деяких законодавчих актів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)".

Адміністративна відповідальність

Стаття 44-3 КУпАП передбачає адміністративну відповідальність за порушення карантину. Тому всі, хто проживають на території України зобов'язані дотримуватися цих норм.

У разі порушення анти-коронавірусних заходів фізичними особами, на них може бути накладено штраф 17`000-34'000 грн. Якщо ці ж заходи будуть порушені юридичними та посадовими особами, штраф складе 34'000-170`000 грн.

Відповідно до Закону України від 6.11.2020г. "Про внесення змін до КУпАП", була введена відповідальність фізичних осіб за не носіння або неправильне носіння маски (респіратора) в громадських місцях - від 170 до 255 грн.

При порушенні цих норм посадові особи зобов'язані скласти протокол або постанову про вчинення правопорушення. Після його складання порушник має 10 днів для оскарження, або 15 днів для сплати штрафу.

Кримінальна відповідальність

Згідно зі статтею 325 Кримінального Кодексу України, недотримання анти-коронавірусних заходів, якщо це вплинуло, або могло вплинути на поширення Covid-19, тягне за собою відповідальність - штраф від 34'000 до 51'000 грн, арешт до 6 місяців, обмеження або позбавлення волі на термін до 3-х років.

А якщо в результаті цих порушень загинули люди, винних можуть позбавити волі на термін від 5 до 8 років.

Як оскаржити штрафи за порушення карантину?

Навіть якщо на ваше ім'я склали протокол або постанову про правопорушення, це не означає, що ви зобов'язані платити адміністративний штраф негайно. Його можна оскаржити в суді.

За заявами юристів, в грудні 2020 року, через епідеміологічну ситуацію в Україні, в судах вже заплановані засідання до лютого 2021 року. А, враховуючи, що термін давності адміністративного штрафу становить 3 місяці, уникнути оплати можна, якщо оскаржити штраф.

Для оскарження штрафу потрібно в десятиденний термін звернутися до суду з відповідною заявою. А щоб збільшити шанс виграти суд, варто залучити свідків до судового засідання.

За статистикою на грудень, з 27`000 + протоколів, спрямованих на оскарження у 2020 році, тільки в 8% випадках суд присудив сплачувати штраф.

Якщо ви серед тих, кому потрібно сплатити штраф, важливо зробити це протягом 10 днів після винесення рішення суду. В іншому випадку його сума буде збільшена вдвічі.

Тому, навіть якщо у вас не вистачає грошей на сплату штрафу, краще знайти їх й сплатити це вчасно. Якщо рідні не можуть позичити всю суму, а в банку відмовляють у кредиті, можна звернутися в Credit365 і оформити мікрокредит на особисту картку. Всього за 15 хвилин ви можете отримати до 20`000 грн і сплатити штрафи до того, як сума збільшиться.

Оформити кредит