5 типових помилок позичальників, або через що доводиться переплачувати за кредитом?


Позичальники часто допускають одні й ті ж самі помилки під час співпраці з кредитними організаціями. Одні роблять це через незнання, а інші - через неуважність або навіть спеціально. Але всі вони несуть неприємні наслідки - дзвінки колекторів, нарахування штрафів і пені.

Нижче ми розповімо як взяти кредит онлайн на картку й уникнути помилок, щоб процес співпраці з фінансовою організацією був максимально комфортним для позичальника та його оточення.

Помилка 1. Підписувати кредитний договір, не розуміючи його умов

НБУ заборонив банкам писати текст дрібним шрифтом і використовувати двозначні формулювання - те, що могло ввести в оману позичальників у кредитному договорі. Але навіть попри внесені зміни, позичальники продовжують скаржитися, що вони "не розуміли умов" або просто не читали їх під час підписання документів.

Виникає питання: "Навіщо позичальник підписує кредитний договір, якщо не згоден з його умовами?"

Ми згодні, не завжди зручно вчитуватися в кожне слово договору, сидячи в банківському відділенні, або в гіпермаркеті, оформлюючи споживчий кредит. Або спостерігати за таймером на сайті під час ознайомлення з документацією для отримання онлайн позики. Особливо, якщо гроші потрібні терміново ...

Але читати кредитний договір необхідно, адже його підписання - це згода з умовами отримання позики. І приділити цьому варто рівно стільки часу, скільки потрібно для оцінки фінансових можливостей.

Ми в Credit365 зробили процедуру оформлення мікропозики для клієнтів максимально прозорою і зрозумілою:


  • на кредитному калькуляторі позичальник легко може визначити термін та необхідну суму кредиту;
  • сума комісії за мікропозикою розраховується ще до її оформлення;
  • ми не обмежуємо користувачів, під час підписання кредитного договору - вони можуть зробити це, в будь-який час, переконавшись що умови договору повністю влаштовують.

Саме це дозволяє клієнтам нашого сервісу розраховувати свої можливості, і оформлювати позику на прийнятних для себе умовах.

2. Надавати неправдиву інформацію під час оформлення кредиту

Ні, ми не про шахрайство з кредитами.

Навіть якщо позичальник планує вчасно сплатити кредит, йому не завжди хочеться ділитися контактами третіх осіб або надавати реальні дані щодо своєї роботи. Тому він може вказати неактивні номери телефонів, або попросити колишніх колег "підіграти" і підтвердити інформацію про його працевлаштування.

Позичальники роблять це щоб:


  • близькі не знали про грошові проблеми;
  • кредитні фахівці не турбували рідних, друзів, колег чи навіть керівників позичальника;
  • не приходили листи за реальною поштовою адресою, в разі прострочення.

Але насправді, надаючи неправдиву інформацію, позичальник:


  1. Зменшує свої шанси отримати кредит (докладніше про це ми писали в статті про кредитний скоринг).
  2. Позбавляє себе можливості своєчасно отримувати інформацію про сплату позики.
  3. Прирівнюється кредитором до шахрая, і може не отримати реструктуризацію або інші лояльні умови для погашення позики.

Хочете уникнути цього? Рекомендуємо вказувати тільки актуальні дані під час оформлення кредиту.

3. Не сплачувати кредит

Навіть якщо знайомі кажуть вам, що прострочення за кредитом не несе серйозних наслідків для позичальника - це не так! Дзвінки колекторів, зіпсована кредитна історія, штрафи та пеня, стануть вашими супутниками до тих пір, доки кредит не буде сплачений. Також, можливість судових засідань і примусового стягнення майна для погашення позики - не найприємніша перспектива.

Уникнути цього можна тільки якщо терміново почати переговори з кредитором. Навіть якщо ви не можете вчасно сплатити позику - зв'яжіться з ним і попросіть про:


  • надання кредитних канікул;
  • реструктуризацію;
  • перекредитування.

Або, якщо є така можливість, продовжуйте позику до тих пір, доки не знайдете всю суму для її повного повернення.

4. Ховатися від кредитора

Позичальник ховається від кредитора коли не може сплачувати кредит, і не хоче отримувати дзвінки або повідомлення з вимогою виконати зобов'язання. Спочатку він перестає відповідати на телефонні дзвінки, потім змінює номер телефону або просить близьких говорити, що вони не знають його. Іноді позичальники навіть змінюють місце проживання... але чи варте воно того?

Позичальник, який переховується від кредитної заборгованості, крім витрачених даремно нервів, часу та грошей, отримує:


  • зіпсовані відносини з друзями, родичами та колегами;
  • низький кредитний рейтинг;
  • штрафи та пеню, що збільшують суму кредиту;
  • очікування примусового стягнення заборгованості через виконавче провадження.

Не хочете цього? Тоді завжди ведіть діалог з кредитором! Разом ви обов'язково знайдете можливість сплатити кредит.

5. Не перевіряти в бюро кредитних історій, чи закритий кредит

Просто сплатити кредит, і почути підтвердження цього факту від кредитора - замало. Необхідно мінімум раз на рік перевіряти свою кредитну історію, щоб:


  • своєчасно знаходити помилки (наприклад, кредитор не відправив інформацію в Бюро Кредитних Історій, що позичальник закрив кредит, і він зазначений як проблемний);
  • переконатися, що шахраї не оформили кредит на ваше ім'я (якщо таке трапилося - звертайтеся до кредитора та в поліцію);
  • переконатися, що немає проблемних заборгованостей, про які ви могли забути (якщо знайшли - рекомендуємо зв'язатися з кредитором і дізнатися, як можна їх погасити);
  • контролювати свій кредитний рейтинг і підвищувати його, якщо це необхідно.

Перевіряти свою кредитну історію можна на сайтах:


  • УБКІ;
  • МБКІ;
  • ПВБКІ.

Вартість перевірки коштує від 25 до 50 грн. Але, раз на рік кожен українець може перевірити свій кредитний рейтинг безкоштовно (згідно зі ст. 13 Закону України "Про організацію формування та обігу кредитних історій").

Оформити кредит