Кредит для безробітних в Україні: де можна оформити?


Чи можна оформити кредит безробітному в Україні? Це питання хвилює українців, які не мають роботи, та які працюють неофіційно. Нижче ми розповімо, де можна отримати банківський або кредит онлайн, якщо ви не можете надати довідку з місця роботи. І пояснимо, як підвищити шанс отримати позики.

Чи можна отримати кредит в банку без офіційного працевлаштування?

Це складно, але можливо. Складність процедури отримання банківського кредиту полягає в тому, що банки вимагають від позичальників довідку про доходи з бухгалтерії. А надати її можуть тільки офіційно працевлаштовані громадяни.

Тому якщо ви працюєте неофіційно або взагалі не працюєте (наприклад, вийшли на пенсію за станом здоров'я), і вам знадобилося оформити кредит у банку, ми радимо:


  1. Переконайтеся, що маєте високий кредитний рейтинг (перевірте на сайті будь-якого бюро) перед зверненням в банк. Якщо ви раніше зіпсували кредитну репутацію, і не можете підтвердити свою платоспроможність, то майже гарантовано отримаєте відмову в отриманні банківської позики.
  2. Під час відвідування банківського відділення візьміть з собою всі документи.Крім паспорта та ідентифікаційного коду вам знадобляться: водійське посвідчення, техпаспорт на автомобіль і закордонний паспорт (бажано, щоб в ньому були відмітки про те, що ви нещодавно перетинали міжнародні кордони) - все це доведе вашу платоспроможність.
  3. Будьте чесними під час заповнення заявки за кредитом, щоб підвищити свій кредитний скоринг. Після обробки особистих даних позичальника, кредитні фахівці банку присвоюють індивідуальний рейтинг кожній заявці, і його величина залежить від наданих даних і безпосередньо впливає на рішення щодо надання позики.
  4. Якщо є можливість, відкрийте депозит на невелику суму. Кредит під заставу депозиту збільшує шанс схвалення позики. Також є можливість отримати гроші з меншим відсотком.
  5. Запропонуйте заставу або надайте співпозичальника/поручителя - так банк отримає додаткову страховку позики.

Якщо банк відмовив вам в оформленні кредиту, у вас є план "Б" - оформити кредитку з кредитним лімітом (наприклад "Універсальну" від ПриватБанку або "RED" від Альфа-Банку). Перевірте портмоне - можливо вона вже є у вас.

Переваги кредитних карток:


  • пільговий період користування кредитом (50-65 днів без нарахування відсотків);
  • кешбек після кожного розрахунку кредитними коштами допоможе повернути частину відсотків за кредитом;
  • гроші можна перевести в готівку в будь-якому банкоматі або розраховуватися ними в інтернеті;
  • висока швидкість оформлення (деякі банки пропонують надати документи для отримання кредитки дистанційно, і доставляють картку поштою або кур'єром).

На жаль, у 2020 банки вже обнулили кредитний ліміт у 11% своїх клієнтів. Тому якщо вас це торкнулося або банк випустив для вас кредитку з нульовим лімітом - спробуйте оформити мікрокредит.

Кредит онлайн на картку для безробітних

Оформити кредит онлайн на картку в МФО простіше, ніж банківську позику. Наприклад, в Credit365 можна взяти мікропозику:


  • якщо вам виповнилося 18 років;
  • у вас є паспорт громадянина України та ідентифікаційний код;
  • у вас немає прострочень за кредитами що діють.

Крім лояльних вимог до позичальників, в мікрофінансових організаціях є й інші переваги перед банками. Розглянемо на прикладі сервісу Credit365.

  1. Мікрокредит можна отримати на банківську картку за 15 хвилин.
  2. Є можливість продовження терміну користування кредитом (пролонгація) необмежену кількість разів.
  3. Позичальникам надається грейс-період - 3 дні після терміну сплати кредиту, без нарахування штрафів, на випадок якщо ви забули або не змогли вчасно повернути позику.
  4. Програма лояльності, що допомагає зменшити комісію за кредитом до 35%.
  5. Подвійний кешбек - повернення частини грошей за сплату кредиту, що нараховується на бонусний рахунок в Особистому кабінеті.
  6. Можливість сплати кредиту бонусами й кешбеком.

Тому, якщо вам необхідна сума до 20'000 грн, а в банку відмовили в кредиті - звертайтеся в Credit365, і отримаєте гроші на картку відразу після схвалення заявки.


Оформити кредит онлайн


Єдиний мінус кредитів у мікрофінансових організаціях, в порівнянні з банківською позикою - висока процентна ставка (до 3% у день). Тому, хоч в Credit365 найнижчий відсоток серед всіх мікрофінансових організацій (до 1,8% в день), оформлюючи його, потрібно бути впевненим, що повернеш гроші вчасно або зможеш продовжити термін користування кредитом.

Сервіси мікрокредитування відмовляють в отриманні позики рідше, ніж банки. Але навіть якщо таке сталося, можна знову подати заявку через 30 днів або спробувати взяти кредит у приватного інвестора.

Приватний кредит безробітним

Якщо вам відмовили в банківському кредиті й в мікрокредиті, можна спробувати оформити позику у приватного інвестора.

Переваги приватної позики:


  1. Потрібен тільки паспорт та ідентифікаційний код.
  2. Можна отримати кредит навіть з негативною кредитною історією та без підтвердження джерела доходу.

Недоліки цього виду кредитування:


  1. Щоб зменшити ризики неповернення позики, приватний кредитор майже завжди вимагає від позичальника заставу.
  2. Приватні інвестори надають позику під дуже високий відсоток (на практиці, до 5% в день). І, щоб зменшити його, потрібно надати заставу, вартість якої вища, ніж сума кредиту.
  3. Є ризик бути ошуканим (так звані "чорні кредитори" шукають в інтернеті користувачів, яким терміново потрібні гроші, і користуючись довірою таких людей, виманюють у них гроші під виглядом сплати за обробку заявки за кредитом, збирають особисті дані, а потім зникають).
Оформити кредит