Вчимо дітей розпоряджатися грошима правильно


Правильно розпоряджатися грошима - це навичка, якій діти повинні навчатися з раннього віку. Для цього, Команда Credit365 підготувала посібник з фінансової грамотності для батьків, які хочуть виховати фінансово-зрілу та успішну дитину.

У статті ми розповімо, як подружити малюка з грошима та пояснимо, чому кредит в інтернеті - один з інструментів досягнення фінансового добробуту сім'ї.

Навіщо вчити дитину поводитися з грошима?

Батькам необхідно вчити дитину поводитися з грошима з раннього дитинства. Це дозволить їй вирости відповідальною та незалежною особистістю .

Але відразу уточнимо, що навчати дітей фінансової грамотності буде простіше, якщо батьки й самі дотримуються її принципів. Тому що, будь-яке правило засвоюється краще, якщо воно підкріплене особистим прикладом.

Коли і як починати вчити дитину розпоряджатися грошима?

Психологи виділяють кілька етапів дорослішання дітей:


  • з 3 до 7 років - дошкільний період;
  • з 7 до 11 років - молодший шкільний період;
  • з 11 до 14 років - підлітковий період;
  • з 14 до 18 років - період ранньої юності.

Кожен етап має свої особливості, що впливають на ставлення до грошей. Розглянемо докладніше зазначені періоди, і визначимо як вчити дитину розпоряджатися грошима в кожному з них.

Період з 3 до 7 років

Діти вчаться самостійності й копіюють поведінку дорослих. Вони все частіше говорять "Я хочу", "Я сам".

У цьому періоді важливо розповідати дитині, що іграшки та інші речі, які можна придбати в магазині - не дістаються безкоштовно, а обмінюються на гроші.

Також, варто пояснювати, що отримати гроші можна, роблячи "корисні справи".

Наприклад, можна заохочувати дитину грошима, за заправлення ліжка або допомогу в прибиранні будинку.

Суть - нагороджувати дитину за самостійність і прищеплювати цінність грошей.

З 5 років варто починати вчити дітей правильно витрачати гроші. Для цього підійде гра "Магазин" - вона допоможе дитині розрізняти поняття "необхідне" і "бажане". Для цього в ній потрібно встановити правила:


  • покупець має обмежену суму грошей;
  • продавець встановив фіксовані ціни на товари;
  • є мета покупки та вона написана - наприклад, купити продукти для конкретної страви, а на решту - чого хочеться.

Коли дитина витратить ігрові гроші, потрібно порівняти покупки зі списком та пояснити помилки. А після цього - створити новий список покупок і помінятися ролями.

Період з 7 до 11 років

З 7 років варто почати давати дитині перші кишенькові гроші (наприклад, раз на тиждень) та дозволяти самостійно їх витрачати.

У цьому періоді важливо разом з дитиною ходити до магазину, щоб вона зрозуміла, що товарів навколо багато та спокуса купити бажане - велика. Тому, потрібно мати список покупок, який зробить процес більш дисциплінованим.

Аналізувати витрати на цьому етапі необхідно, щоб діти розуміли:


  • якщо вони будуть дозволяти собі марнотратство - грошей до кінця тижня не вистачить, і доведеться кілька днів обходитися без них;
  • якщо вони будуть відмовляти собі у всьому, чого хочеться - вони не зрозуміють користі грошей.

Особливу увагу варто загострити на заощадженні для великих покупок, наприклад, велосипеду або телефону. Це може бути відсоток від отриманих кишенькових грошей або їх залишок з минулого тижня. Батькам важливо й самим робити вклади в скарбничку, щоб діти розуміли, що вся сім'я зацікавлена в покупці. Для цих цілей можна:


  • придбати сімейну скарбничку і відкладати готівку;
  • відкрити рахунок у банку на ім'я дитини, і переказувати гроші на нього.

Також важливо вести підрахунок грошей, щоб дитина знала, скільки залишилося накопичити до покупки бажаної речі.

Період з 11 до 14 років

З 11 років дитина прагне до незалежності в прийнятті рішень. Тому, батькам важливо навчити її бути більш стриманою і відмовитися від імпульсивних великих розтрат. У цьому допоможуть правила:


  • правило "24 години" - перш ніж зробити велику покупку, варто зачекати добу (дорослі називають це "переспати з думкою та прийняти рішення");
  • правило "вибирай уважно" - потрібно пояснити різницю між рекламою та оглядом товару, а також показати, як шукати потрібну річ або послугу через інтернет і вибирати дешевшу без втрати якості, щоб заощадити.

У цей період діти вже розуміють, що таке відсотки. Тому, їм варто розповідати про покупки в кредит та про депозити.

У таких розмовах слід уникати стереотипів, що "кредит це погано, а депозит - добре". Краще розповісти, що в житті трапляються ситуації, які вимагають термінових витрат. До них варто підготуватися заздалегідь - відкрити депозит або мати інші особисті заощадження. Але якщо грошей на важливі цілі не вистачає (наприклад, зламався комп'ютер, необхідний для навчання), можна оформити онлайн кредит або банківську позику.

Це допоможе сформувати в дитини правильне ставлення до фінансових інструментів і використовувати кредити, чітко зважуючи свої можливості.

Період з 14 до 18 років

З 14 років діти вже вважають себе самостійними людьми. Багато хто намагається працювати та отримують перші "дорослі" гроші.

У цей період вони приймають серйозні рішення, і допускають помилки. Тому, головне що потрібно зробити батькам - підказувати, як виправити помилки й не допускати їх у майбутньому.

Молода особистість на цьому етапі повинна розуміти плюси й мінуси оформлення кредитів та позичання грошей у близьких чи друзів. Не можна приховувати, що борги псують відносини, а несплачений кредит може зіпсувати кредитну історію. Важливо розповісти, що перед оформленням будь-якої позики потрібно розраховувати свої можливості та чітко розуміти, коли можна буде її повернути.

Корисні поради: як подружити малюка з грошима?

Корисні поради, які допоможуть батькам на будь-якому етапі навчання дитини розпорядженню грошима.

  1. Навчання краще проводити у формі гри - так дорослим буде простіше пояснювати, а діти краще зрозуміють те, що до них хочуть донести. Крім того, це весело.
  2. Важливо навчити тримати витрати під контролем - це може здатися нудним заняттям для дорослого, але якщо зацікавити дитину бажаною річчю - вона буде намагатися досягти свого.
  3. Дитину варто залучати до обговорення питань сімейного бюджету з 7 років - так вона зрозуміє, що її думка цінується, зможе швидше зрозуміти користь грошей і буде мати досвід розпоряджатися ними.
Оформити кредит