Чим відрізняється надзвичайна ситуація і надзвичайний стан?


Терміни "надзвичайна ситуація" та "надзвичайний стан", що лунають в новинах, породжують нерозуміння, а іноді, і страх у людей, що сидять перед екранами. І хоч поняття не нові, не всі знають, що вони означають.
Тому, ми розповімо: що означають поняття "надзвичайна ситуація" та "надзвичайний стан" і в чому різниця між ними. А також, підкажемо, чим кредит на карту виручить в будь-якій з цих ситуацій зараз.

Що таке надзвичайна ситуація?

Говорячи простими словами, надзвичайна ситуація - це стан, що виник через стихійне лихо, епідемії, військові зіткнення і інші ситуації на території однієї або декількох держав, і що загрожує життю, здоров'ю, майну та економічному добробуту великої кількості людей.

Режим надзвичайної ситуації в Україні вводиться Кабінетом Міністрів. Саме Уряд України ввів режим надзвичайної ситуації 25.03.2020р. до 24 квітня і продовжив карантин на всій території країни у зв'язку з пандемією коронавирусу.

Ознаки надзвичайної ситуації

  • загроза життю, майну або загибель людей;
  • заподіяння економічної шкоди в обласних і навіть державних масштабах;
  • погіршення добробуту суспільства.

4 рівня надзвичайних ситуацій

У постанові Кабміну №368 від 24.03.2004р., зафіксовано 4 рівня небезпечних надзвичайних ситуацій в Україні:


  • НС державного рівня - вводиться, якщо ситуація загрожує здоров'ю і життю більше 300 людей або загинули понад 10 осіб, вона поширюється на території 2-х і більше областей України, а також може поширюватися на територію інших держав;
  • НС регіонального рівня - вводиться, якщо ситуація загрожує здоров'ю і життю більше ніж 50-100 людей або загинули 3-5 осіб, вона поширюється на території 2-х і більше районів України та збитки від неї склали понад 15 тис. мінімальних розмірів заробітної плати;
  • НС місцевого рівня - вводиться, якщо ситуація загрожує здоров'ю і життю більше ніж 20-50 людей або загинули 1-2 людини, вона може поширитися на території інших населених пунктів України та збитки від неї склали понад 2 тис. мінімальних розмірів заробітної плати;
  • НС об'єктного рівня - вводиться на території організації або виробництва, якщо наслідки не виходять за її межі (розглядається індивідуально).

Ситуація поширення коронавирусу в Україні отримала державний рівень НС. У зв'язку з цим багато компаній змушені призупинити роботу і припинити виплату зарплати своїм працівникам. Однак, зараз, як ніколи важливо знати, що сервіси, що пропонують онлайн кредит працюють і надають кредит людям, які тимчасово залишилися без роботи, на період карантину.

Що таке надзвичайний стан?

Надзвичайний стан - правовий режим, пов'язаний з обмеженням конституційних прав людини і громадянина (наприклад, свобода пересування), прав юридичних осіб, що встановлюється на території держави, якщо внаслідок надзвичайних ситуацій під загрозою знаходиться життя, здоров'я і благополуччя його мешканців.

Режим надзвичайного стану вводиться на термін до 30 діб (в окремих областях України - можливо до 60 діб).

Введення надзвичайного стану в Україні регулюється Конституцією України, Законом України "Про правовий режим надзвичайного стану" та Указом Президента України "Про введення надзвичайного стану". Він вводиться Президентом України з обов'язковим затвердженням Верховною Радою.

Мета введення надзвичайного стану

Головна мета введення надзвичайного стану - найшвидше усунути загрозу і наслідки надзвичайних ситуацій, нормалізувати обстановку для життя громадян, роботи юридичних осіб та функціонування органів влади.

Умови введення надзвичайного стану

Надзвичайний стан в Україні вводиться тільки в разі загрози життю, здоров'ю та майну громадян або конституційному ладу країни:


  • особливо важкі ситуації техногенного (аварії, катастрофи) або природного (пожежі, пандемії) характеру;
  • масові теракти;
  • міжнаціональні та міжконфесійні конфлікти;
  • масові заворушення і насильство;
  • спроби силового захоплення державної влади;
  • масовий перетин кордонів держави;
  • необхідність відновлення конституційного правопорядку.

Обмеження при введенні надзвичайного стану

Обмеження, які можуть бути введені при режимі надзвичайного стану:


  • обмеження в'їзду і виїзду на територію окремих областей країни;
  • обмеження на пересування транспортних засобів;
  • заборона на проведення мітингів;
  • введення карантину;
  • примусова евакуація громадян із зон карантину;
  • введення комендантської години;
  • зміна роботи юридичних осіб, аж до повного закриття виробництва.

Хоч більшість обмежень стосується тільки режиму надзвичайного стану, зараз в Україні оголошена саме надзвичайна ситуація. Як все насправді?

Надзвичайний стан або надзвичайна ситуація: що відбувається в Україні?

За офіційними даними, в Україні на даний момент встановлено режим надзвичайної ситуації, але з 24 березня 2020 року в новинах кажуть про можливе введення надзвичайного стану.

Підстава для цього - введений карантинний режим, який зумовлює заборону на пересування і масові збори людей. Але пропозиції у Верховній Раді про введення комендантської години по всій території України, все більше насторожують громадян. Ці "страхи" пов'язані з тим, що багато хто не зміг перейти на віддалену роботу і змушені чекати, коли режим карантину буде знятий для того, щоб почати отримувати заробітну плату.

Однак, прямо зараз є вакансії для заробітку студентів в Україні, які підійдуть для тих, хто хоче навіть в умовах карантину отримувати дохід.

Оформити кредит