Де і як вигідно обміняти гроші, в Україні та за кордоном?


Вирушаючи за кордон або намагаючись заробити на волатильності валютного ринку, важливо знати, де і як обміняти гроші вигідно, швидко та безпечно. Ця стаття розповість про тонкощі конвертації грошей. А також підкаже, як оформлення кредиту в інтернеті спростить і убезпечить покупку національної, іноземної валюти в Україні та за кордоном.

Як міняти валюту в Україні

З 10.08.2016 року, міняти валюту в Україні можна без паспорту. Це дозволяє навіть неповнолітнім громадянам і резидентам країни проводити обмін грошей для заробітку, особистих накопичень або готівкового розрахунку.

Розглянемо класифікацію валют в Україні та розповімо про доступні способи обміну.

Групи валют в Україні

Групи валют в Україні закріплені Постановою НБУ від 04.02.1998 року №34 "Про затвердження Класифікатора іноземних валют". Це необхідно, щоб визначити список валют та дорогоцінних металів, що вільно конвертуються для населення або бізнесу, чи являються неконвертованими в нашій країні.

Групуються валюти та дорогоцінні метали у залежності від їх використання в міжнародних банківських операціях:


  • тверді - використовуються часто, торгуються на головних валютних світових ринках, дозволені для інвестицій в економіку України (американський долар, євро, золото та ін.). Дозволена вільна конвертація;
  • м'які - валюти країн, що розвиваються, відрізняються великою волатильністю, а значить, високою прибутковістю та ризиками, через що, ними торгують на менш відомих валютних біржах (аргентинське песо, білоруський рубль та ін.). Дозволена вільна конвертація, але потрібно уточнити наявність потрібної суми у відділенні;
  • неконвертовані валюти - не можуть бути конвертовані в Україні, оскільки ними розраховуються тільки всередині своєї держави (бермудський долар, кубинське песо та ін.).

Також важливо знати, що у банках і обмінних пунктах України, монети інших країн не конвертуються.

Тепер розповімо про способи обміну конвертованих валют в Україні.

Обмін валюти у банку

Обміняти валюту в Україні можна в касі відділення банку, а з 7.02.2019 року ще й через онлайн-банкінг. Розглянемо переваги кожного способу.

Обмін грошей у відділенні банку

Для найвигіднішої покупки іноземної або національної валюти потрібно порівнювати курс різних фінансових організацій. Спрощують аналіз сайти-агрегатори (наприклад, Мінфін або Kurs.com.ua) - вони надають актуальну інформацію з курсу валют в кожному банку, у вигляді порівняльної таблиці. Також, для зручності розрахунків варто скористатися валютним калькулятором, що є на сайтах великих банків.

Перед покупкою варто зателефонувати за номером гарячої лінії банку, і уточнити в якому з відділень є достатня кількість потрібної валюти, і відправитися туди.

Переваги обміну грошей у банківському відділенні:


  • практично неможливо отримати фальшиві гроші при конвертації;
  • найближчі відділення легко знайти через пошукові запити, на сайті або у додатку банку.

Недоліки:


  • потрібно виділити час на відвідування відділення;
  • іноді доводиться чекати кілька днів, щоб готівку привезли у банк.

Обмін грошей онлайн, через додаток

Купівля національної або іноземної валюти до 150 тис. грн через додаток банку можлива, завдяки Закону України "Про валюту і валютні операції", прийнятому в лютому 2019 року.

Переваги обміну грошей онлайн:


  • іноді валюту у додатку можна купити дешевше, ніж у відділенні - так фінансова установа "заохочує" клієнтів, щоб не доводилося везти готівку за адресою банку;
  • операція триває не більше декількох хвилин;
  • не потрібно витрачати час на відвідування відділення, можна заробляти на конвертації грошей у додатку.

Ще одна важлива перевага, яка випливає з того, як влаштована банківська картка - ризик бути ошуканим або отримати фальшиві гроші при обміні, повністю виключений, адже переводити їх у готівку ви будете через касу або термінал банку.

Тонкощі купівлі валюти через обмінний пункт

Згідно з інформацією НБУ, в Україні 225 організацій, крім банківських, які мають ліцензію на здійснення фінансових операцій. З них близько 50 - ліцензовані обмінні пункти, кожен з яких має 10-100+ відділень по всій Україні.

Головна перевага продажу валюти в обмінних пунктах - вони встановлюють курс вищий, ніж у банках.

Однак, є і недоліки:


  • в обмінних пунктах шанс отримати фальшиві купюри - вищий;
  • немає сайтів з інформацією про курс валют;
  • неліцензовані пункти обміну валют складно відрізнити від ліцензованих, якщо не перевіряти документи.

Щоб захистити себе, перед обміном грошей варто переконатися, що обмінний пункт має ліцензію та порівняти курс валют, вказаний на табло з тим, що озвучує фахівець.

Обмін гривні на валюту за кордоном

Способи обміну гривні або іншої валюти за кордоном не відрізняються своїми перевагами чи недоліками від покупки грошей в Україні. Але, якщо ви - турист в чужій країні, потрібно бути особливо уважним.

Обмінні пункти в аеропорті, на вокзальних станціях або біля пам'яток

Якщо ви заздалегідь не дізналися оптимальний курс валют, і щойно прибули в іншу країну - можна відвідати обмінні пункти в аеропорті, на вокзалі або біля пам'яток. Вони розраховані на туристів, тому курс обміну грошей в них буде набагато дорожчим, ніж, наприклад, у банку.

Але, якщо купити готівку необхідно терміново - краще обміняти невелику суму, щоб доїхати до найближчого банку з прийнятнішим курсом.

Обмін грошей "з рук"

Валютні "міняйли" пропонують обмін грошей за вигіднішим курсом, навіть у порівнянні з банками. Вони є майже скрізь:


  • в аеропортах;
  • на вокзалах;
  • на місцевих ринках та інших торгових закладах.

Контактну інформацію про них можна знайти у таксистів або в інтернеті.

Однак, більшість шахрайських дій з туристами відносять саме до них:


  • видача фальшивих грошей;
  • помилкова інформація про курс валют;
  • видача тільки частки від суми.

Обмін грошей у банківському відділенні за кордоном

Банки пропонують помірний курс, зате вони не обманюють туристів. Правда, відвідувати банки бажано до обіду, оскільки в країнах Європи зустрічаються банки, які проводять валютні операції лише до 15:00, або навіть раніше.


Якщо ж готівка вам не потрібна, і розрахунок можливий онлайн, найнадійнішим варіантом буде, поповнити свою картку українського банку заздалегідь, або у разі форс-мажору оформити кредит онлайн до 20`000 грн. Під час розрахунку картками VISA і MasterCard відбувається конвертація за курсом банку на момент платежу. Це допоможе уникнути обману та заощадити час на відвідуванні банківських відділень та обмінних пунктів.

Оформити кредит