Як грамотно розподіляти зарплату, щоб на все вистачало?


А ви правильно розподіляєте зарплату? Щоб точно відповісти на це питання, досить згадати - чи вистачило грошей на придбання необхідних товарів і послуг минулого місяця? Якщо відповідь - "ні", значить вам потрібно уважніше підійти до розподілу доходу.

У цій статті ми зібрали популярні правила розподілу доходу, що допомагають сім'ям витрачати гроші так, щоб на все вистачало. А також розповімо, як за допомогою кредиту в інтернеті перемогти будь-які фінансові труднощі.

Правила грамотного розподілу грошей

Люди, які хочуть бути фінансово незалежними, шукають способи грамотно розпоряджатися своїм доходом. Для цього консультанти з фінансової грамотності радять правильно розподіляти гроші у відсотках від кожного грошового надходження.

Правило "50/30/20"

  • 50% на основні статті витрат та сплату рахунків - оплата комунальних платежів, покупка продуктів тощо;
  • 30% на другорядні витрати - заплатити за поїздку в таксі, похід у кафе, тощо;
  • 20% відкласти на майбутню відпустку, дорогі покупки й благодійність.

Цей спосіб розподілу доходу зручний тим, що передбачає не тільки необхідні покупки, але й витрати на розваги.

Правило "30/30/30/10"

  • 30% для сплати рахунків - оплата комунальних платежів, кредитів та ін.;
  • відкласти 30% для запланованих дорогих покупок або відпочинку;
  • 30% для покупки необхідних речей - продукти, одяг;
  • 10% на благодійність.

Дане правило варто використовувати сім'ям з рівнем доходу вище середнього (від 15`000+ грн на людину), щоб збільшувати свій капітал.

Правило "4-х конвертів"

  • відкласти 20% на непередбачені витрати;
  • виділити 20% на оплату комунальних послуг та інші обов'язкові платежі;
  • розділити залишок на 4 частини - по одній на кожен тиждень.

Ті, хто дотримуються даного способу розподілу доходу, вважають його універсальним, оскільки він дозволяє уникнути марнотратства та допомагає контролювати рівень витрат протягом усього місяця.

Правило "80/20"

  • 80% грошових надходжень виділяють на необхідні покупки;
  • 20% витрачають на сплату боргів або для інших термінових платежів.

Незамінний спосіб планування доходу для тих, хто потрапив у складну фінансову ситуацію й хоче позбутися боргів.


ВАЖЛИВО в сім'ї дотримуватися будь-якого з цих правил. Так батьки зможуть швидше навчити дітей правильно розпоряджатися грошима й виховати їх фінансово незалежними людьми.


Однак, навіть звичка грамотно розпоряджатися грошима не може гарантувати, що непередбачені ситуації не застануть зненацька. Наприклад, автівка може вийти з ладу навіть якщо власник вчасно дбає про неї, а вигідна акція в магазині може застати покупця без грошей.

У подібних ситуаціях, коли відкласти гроші наперед не вийшло або їх немає в достатній кількості, на допомогу прийде онлайн кредит. Користувач може отримати до 20`000 грн на свою картку на будь-які цілі за 15 хвилин, оформивши заявку прямо зі смартфону.

Планування сімейного бюджету: 5 головних порад

Планування сімейного бюджету не зможе повністю вберегти від форс-мажорних ситуацій, але точно підготує до будь-яких фінансових труднощів. Тому, необхідно підійти до процесу уважно.

1. Розподіляйте гроші щомісяця

Це дозволить уникнути головної помилки - трати великої суми грошей у перший тиждень та дефіциту бюджету в кінці місяця. Також, такий підхід допомагає планувати дорогі покупки без шкоди для інших статей витрат.

2. Слідкуйте за витратами

Недостатньо просто розподіляти сімейний бюджет. Важливо стежити за тим, як і куди сім’я витрачає гроші.

Особливо уважним треба бути до невеликих витрат та емоційних покупок. Вони здаються незначними, але якщо підрахувати їх загальну суму, у середньому вона може скласти 10-20% від загального доходу.

3. Чітко визначайте суму для витрат на дозвілля

Якщо відмовляти собі у всьому й жорстко планувати дохід, не виділяючи гроші на "приємності", процес розподілу коштів перетвориться в муку. Однак, щомісячна сума для покупки кави або відвідування ресторану не повинна перевищувати 5% від зарплати.

4. Завжди потрібно мати фінансову подушку безпеки

Бізнес-тренери та економісти особливо звертають увагу на створення фінансової подушки безпеки, на випадок грошових труднощів. Для її формування потрібно відкладати мінімум 10% від будь-яких надходжень грошей.

Величина "грошової подушки безпеки" повинна бути такою, щоб сім'я могла прожити 2-6 місяців без суттєвого зниження рівня життя, поки дохід не буде відновлений.

5. Користуватися електронними помічниками при плануванні сімейного бюджету

Електронні помічники мають платні функції, проте вони функціональніші, ніж таблиці Excel чи записники. Вони спрощують планування бюджету за рахунок вже готових шаблонів, автоматичних розрахунків і зручної статистики, яка доступна в кілька кліків. Ось кілька популярних додатків для смартфону:


  • Monefy;
  • Money Flow;
  • CashSync;
  • 1Money;
  • Семейний бюджет.

Базові функції (розподіл бюджету за категоріями, статистика та ін.) доступні в безкоштовній версії кожної програми. Але, більш детальна аналітика або нагадування будуть доступні тільки в платному доступі.

Оформити кредит