Як закрити банківську картку?


Наводили порядок у портмоне й знайшли банківську картку, якою давно не користуєтеся? Не поспішайте її викидати або розрізати, зверніться в банк, щоб закрити картку та рахунок.

Нижче ми розповімо, навіщо закривати банківську картку, та як це зробити правильно. А також підкажемо, що робити якщо банк нарахував борг за обслуговування кредитки, термін дії якої вже закінчився.

Навіщо закривати банківську картку?

Банківська картка відкриває багато можливостей для її власника:


  • оплата послуг та придбання товарів в інтернеті;
  • проведення грошових переказів по всьому світу;
  • можливість взяти кредит онлайн на картку в мікрофінансових організаціях або в банку, не відвідуючи відділень;
  • участь в акціях, програмах лояльності та інші приємні бонуси.


Банки пропонують різні умови для власників кредитних і дебетових карток. Тому, у кожного може бути стільки кредиток, скільки він забажає.

І, з одного боку, все просто - відкриваєш картку у відділенні банку, або дистанційно й користуєшся її перевагами. Але є і недолік - платні послуги та інші обов'язки, що повинен здійснювати власник картки для користування її перевагами. Наприклад:


  • за СМС-повідомлення щомісяця з рахунку може списуватись фіксована сума, яку визначає банк;
  • обслуговування картки безкоштовно, доки клієнт здійснює банківські операції (наприклад, Альфа-Банк не стягує плату (250 грн) за обслуговування рахунку по дебетовій картці Platinum, доки клієнт виконує хоча б одну щомісячну умову: сума покупок повинна бути більше ніж 20 / сума всіх платежів не менш ніж 30'000 грн / залишок коштів на картці більше 150`000 грн);
  • до картки підключені страхові платежі та інші платні послуги.


Часто виникають ситуації, коли власник картки своєчасно сплачує кредитні платежі, але через зняття комісії за платні послуги, кредит не сплачується повністю. В результаті - дзвінки від фахівців банку з вимогою сплатити кредит та негативна оцінка в кредитній історії.

Тому, якщо власник картки далі не планує нею користуватися, краще повернути її в банк. І ось чому ...

Як правильно закрити банківську картку: інструкція

Щоб уникнути непорозумінь з банком, закривати банківську картку варто за таким алгоритмом дій.

1. Привести баланс за карткою до “0”

Зняти гроші можна будь-яким зручним способом:


  • через інтернет-банкінг (перевести гроші на інший рахунок);
  • у банкоматі;
  • у касі банку (отримати готівкою). Важливо, щоб баланс дорівнював нулю, інакше працівники не зможуть закрити картку.


ВАЖЛИВО! Якщо на кредитній картці не погашений кредит, закрити її вдасться лише після його оплати. Але, якщо грошей на сплату позики немає, а закрити її потрібно терміново, то повернути кредит можна за допомогою сервісу онлайн кредитування Credit365. За 15 хвилин ви зможете отримати до 20`000 грн прямо з дому або по дорозі у відділення банку й сплатити всі грошові зобов’язання.

2. Заблокуйте картку через інтернет-банкінг

Закривати банківську картку потрібно тільки в відділенні банку, який її видав. Тому що в договорі (а іноді й на самій картці) зазначено, що вона є власністю саме фінансової організації, а клієнт тільки використовує її до закінчення терміну дії. Перед візитом у відділення банку, заблокуйте картку через інтернет-банкінг, щоб не допустити зняття грошей за платні послуги.

3. Відвідайте відділення банку і напишіть заяву на закриття картки

Розгляд заяви на закриття банківської картки проводиться в присутності клієнта й займає близько 10 хвилин. Після цього кредитку розрізають, а рахунок закривають.

4. Візьміть у банку довідку про закриття картки та рахунку

Довідку про закриття картки та рахунку краще отримати у фахівця банку, безпосередньо у відділенні. Так клієнт може вберегти себе від можливих непорозумінь з закритим рахунком в майбутньому.

Що робити, якщо банк нарахував борг за обслуговування банківської картки?

Згідно з інформацією Нацбанку України, 30% всіх скарг на роботу банків з боку фізичних осіб надходять через боргові нарахування за обслуговування картки. Ситуація наступна: клієнт перестав виконувати умови користування карткою, але й не закриває її. А по закінченню терміну дії кредитки, її власнику починають дзвонити з вимогою сплатити борг.

Однак, НБУ дав чіткі роз'яснення щодо даної ситуації: якщо банк списує кошти з "нульового" балансу клієнта, значить, він без повідомлення відкриває кредитний договір, що є неприпустимою мірою. І ось чому:


  1. Якщо банківською карткою не користуються понад 90 днів, відповідно до умов договору, вона є недійсною;
  2. Комісію за обслуговування рахунку або платні послуги можна списувати, якщо на балансі є кошти.

Тому, клієнтові варто:


  • відвідати відділення банку;
  • написати заяву про невизнання боргу через відсутність кредитного договору з банком, а також, вказати що він не отримав інформацію про величину реальної процентної ставки й загальну вартість кредиту.

Тільки так тримач картки зможе позбутися боргу за законом, не оплачуючи його та не зіпсувавши кредитну історію.

Оформити кредит