Подорожі в коронавірус: як повернути гроші за скасовані авіарейси?


Через коронавірус 60% українців довелося відмовитись від подорожей, запланованих на другу половину 2020 року. Адже авіарейси та поїзди часто скасовувалися саме в день відправлення.

Тому виникає питання: "Як повернути свої гроші за скасовані рейси, якщо квитки були придбані через інтернет?" Команда Credit365 розібралася в цьому питанні за допомогою таємних клієнтів, які отримали інформацію від служби підтримки авіакомпаній.

Як повернути гроші за скасовані авіарейси?

У березні 2020 року сотні тисяч українців марно намагалися повернути гроші за скасовані авіарейси. Компанії відмовлялися відшкодовувати покупцям вартість квитків без об'єктивного пояснення причин.

Але в червні того ж року, авіакомпанії одна за однією почали ретельно розглядати звернення щодо повернення коштів, і надсилали клієнтам відповіді з офіційним схваленням або відмовою в refund'e.

Розповідаємо як зараз відбувається процедура повернення коштів у авіаперевізників.

RyanAir

При скасуванні рейсу лоукостера RyanAir під час карантину, клієнту відправляють лист-сповіщення на Email, де пропонують 2 варіанти вирішення ситуації:


  1. Безкоштовне перенесення дати перельоту;
  2. Повернення грошей:
    1. на ваучер - внутрішній рахунок клієнта, гроші на якому можна використовувати лише для подальших покупок квитків і послуг (зберігання багажу, харчування та ін.) саме у цього авіаперевізника;
    2. на банківську картку.

Щоб обрати потрібний варіант, потрібно клікнути на відповідне посилання з електронного листа.

При цьому компанія попереджає, що звернень з приводу рефандів багато, тому стандартний термін розгляду заявки (7 робочих днів) може бути збільшений в односторонньому порядку до декількох місяців, без попередження.


Це означає, що навіть напередодні другої хвилі епідемії Covid-19 не варто розраховувати на цю суму, навіть якщо гроші потрібні терміново. Набагато простіше й зручніше оформити мікропозику в Credit365. Постійні клієнти компанії знають, що в цей непростий час можуть покластися на нас, тому що:


  • отримати кредит можна з будь-якої точки світу;
  • ми пропонуємо до 20'000 грн на будь-які цілі;
  • процедура обробки заявки займає до 15 хвилин;
  • гроші перераховуються на банківську карту миттєво;
  • кожен має право продовжити термін користування позикою необмежену кількість разів.

Взяти кредит на карту

МАУ

Дана авіакомпанія зупинила роботу своєї телефонної лінії на період пандемії Covid-19 та просить надсилати заявки щодо повернення грошей через форму зворотнього зв'язку. У ній фахівці просять обрати один з трьох способів відшкодування за скасування рейсу, через впровадження антикоронавірусних заходів:


  1. Безкоштовна заміна дати квитка за тим же маршрутом.
  2. Отримати промокод на 120% від вартості квитка, який буде діяти 2 роки з дня отримання.
  3. Повернути гроші на картку.

На своєму сайті авіакомпанія попереджає, що термін повернення коштів складає до 90 днів, але фактичний час розгляду заявки може досягати 100 діб та більше.

Windrose

Авіакомпанія з 20 березня до кінця жовтня 2020 року надає покупцям право один раз безкоштовно змінити дату перельоту. А повернення квитка можливе, якщо:


  • рейс скасований компанією - відшкодування в повному розмірі;
  • пасажир повертає квиток не менш ніж за 12 годин - з комісією $10 за одного пасажира.

SkyUp Airlines

Даний лоукостер останнім часом став відомим через велику кількість скарг клієнтів щодо відсутності відшкодування вартості квитків у разі скасування перельоту.

У вересні 2020 року компанія сповістила клієнтів, що пропонує 2 варіанти відшкодування вартості квитків:


  • промокод на 100% від вартості скасованого рейсу, який буде надано на клієнтський рахунок (є дійсним протягом року);
  • повернути вартість квитка на картку.

У разі вибору другого варіанту, на розгляд заявки знадобиться від 3 до 6 місяців. Ці терміни підтверджують й відгуки на форумах від клієнтів, які очікують виплат за скасовані квітневі рейси.

Інші закордонні авіакомпанії

За заявами відомих закордонних авіаперевізників (Lufthansa, British Airwaves, Quatar Airwaves та інших), вони втричі збільшили штат фахівців, зайнятих обробкою заявок клієнтів. У підсумку вони вже обробили заявки щодо рефанду за серпень, в той час, як вітчизняні компанії тільки почали обробку звернень за червень.

Закордонні авіакомпанії пропонують 3 способи повернення коштів за скасовані рейси:


  • ваучер на квиток по будь-якому іншому маршруту на вибір покупця;
  • безкоштовне перенесення дати вильоту по тому ж маршруту;
  • повернення грошей на картку.

Дані перевізники обіцяють повернення коштів протягом 24 годин.

Як придбати авіаквитки в карантин безпечно?

Карантин в Україні посилюють, тому представники авіакомпаній радять уважно планувати подорожі:


  • краще купувати авіаквитки тільки на офіційних сайтах авіакомпаній, тому що їх вартість у посередників на 5% -10% вища, а в разі повернення квитка покупець не отримає націнку, а лише ціну за квиток;
  • перед тим, як купувати квиток за кордон, варто поцікавитися карантинними заходами, які в ній діють - якщо країна знаходиться в помаранчевій або червоній зоні карантину, то краще відкласти поїздку (найзручніше це робити на сайті https://www.skyscanner.ru/ travel-restrictions);
  • виїхати за кордон з проблемним кредитом не вийде, і якщо пасажира не пустять на рейс з цієї причини, повертати вартість придбаного придбаногоквитка компанія не буде;
  • людям, старшим 45 років варто взагалі утриматись від подорожей.
Оформити кредит