Шахрайство з кредитами: як убезпечити себе від аферистів?

Департамент державної служби боротьби з економічною злочинністю (далі - УДСБЕЗ) 0яє, що протягом 2020 року в Україні, кількість випадків шахрайств з кредитами та платіжними системами збільшилася на 50%. І закликають кожного бути уважним, залишаючи свої особисті й платіжні дані в інтернеті.

Credit365 розповість як взяти кредит на картку або банківську позику безпечно. А також пояснить, що робити якщо кредитний шахрай ввів вас в оману.

3 популярні схеми шахрайства у сфері кредитування

У 2020 році, за відгуками постраждалих на форумах, найбільш популярні 3 шахрайські схеми з оформлення кредитів.

1. Чорні кредитори

Одна з найпопулярніших схем шахрайства у сфері кредитування у 2020 році - оформлення позики від приватних осіб - аферистів. В УДСБЕЗ зареєстровано 1850 заяв. Жертвами стають:


  • ФОП;
  • пенсіонери;
  • студенти;
  • позичальники з низьким кредитним рейтингом;
  • безробітні.

Як відбувається шахрайство?

  1. Позичальник, частіше після кількох невдалих спроб оформити кредит у банку або мікрофінансовій організації, знаходить в інтернеті приватну особу, яка обіцяє видати потрібну суму на прийнятних умовах.
  2. Жертва відправляє копії документів кредитору "для перевірки кредитної історії", і після "схвалення", підписує договір та отримує гроші.
  3. Позичальник платить кілька місяців кредит приватному кредитору, і навіть отримує розписки про своєчасні оплати, але через деякий час позикодавець зникає.
  4. Дзвінки та смс від позичальника не залишаються без відповіді, а платежі, навіть якщо вони зроблені вчасно, повертаються позичальникові.
  5. Таким чином, створюється ситуація за якої позичальник, нібито перестає виконувати умови кредитного договору і до суми позики починають додаватися штрафи й пеня. Нагнітає ситуацію й той факт, що потерпілий не може отримати ніякої інформації щодо суми свого боргу.
  6. Через кілька місяців жертві шахрая надходить лист-повідомлення з суду з заочним рішенням повернути позику з урахуванням штрафів, відсотків та судових витрат. І навіть з урахуванням розписок про зроблені платежі, сума кредиту залишається високою через штрафи та пеню.
  7. Чорний кредитор виходить на зв'язок з "вигідною пропозицією" - вимагає від позичальника сплатити суму кредиту й більшу частину відсотків у короткий термін, а він зі свого боку, відмовиться від претензій.

Вихід: юристи радять не приймати цю пропозицію, оскільки шахрай користується шоковим станом потерпілого. Правильним рішенням буде найняти адвоката, адже досвідченому фахівцеві не складно оскаржити заочне рішення суду, і відновити справедливість. А для позичальника це можливість зменшити суму кредиту й перевести сплату судових витрат на чорного кредитора.


Але в такій ситуації зволікати не можна, оскільки справа вже знаходиться на контролі виконавчої служби. Тому якщо у вас недостатньо грошей, щоб швидко найняти хорошого адвоката, оформлюйте кредит в Credit365 та отримайте 20`000 грн за 15 хвилин. Це відмінний варіант швидко знайти гроші на будь-які потреби, і ось чому:


  • ми схвалюємо заявки щодо отримання кредиту студентам, пенсіонерам і людям без офіційно підтвердженого доходу;
  • у нас лояльне ставлення до позичальників з низьким кредитним рейтингом;
  • сервіс працює в рамках українського законодавства;
  • з нашою оновленою кредитною програмою зручно не тільки отримувати кредити, але й віддавати їх;
  • ми не ставимо зайвих запитань, і миттєво перераховуємо гроші на картку позичальникові.

Оформити кредит онлайн

2. Оформлення кредиту на іншу людину

Оформити кредит на іншу людину у 2020 році в офіційних кредитних організаціях і банках майже неможливо. Однак, якщо шахрай працює зі спільником - працівником компанії, або знає де можна отримати позику за чужим паспортом, йому потрібно тільки заволодіти даними або документами "жертви".

Зловмисник може отримати дані інших людей декількома способами:


  • придбавши їх через інтернет;
  • зламавши базу даних організації (наприклад, у відділі кадрів будь-якої компанії є електронний каталог співробітників, на який і націлена атака);
  • ввівши потерпілого в оману (найпопулярніший спосіб: зателефонувати клієнтові, і представившись співробітником банку, попросити назвати свої дані в телефонному режимі або вислати на Email).

Заволодівши необхідною інформацією, шахрай може викрасти гроші з картки або оформити позику без відома самого позичальника. На практиці це відбувається так:


  1. Аферист телефонує за номером телефону "жертви" під виглядом співробітника компанії мобільного зв'язку та просить на кілька хвилин вимкнути телефон, під різними приводами.
  2. В цей час, шахрай приходить до відділення оператора мобільного зв'язку й каже, що втратив сім-карту. Фахівець, перевіривши, переконується що номер телефону не активний і видає нову сімку.
  3. Далі, шахрай телефонує в банк і говорить що телефон вкрали, а пароль до онлайн-банкінгу забув. Після стандартних питань, фахівець банку змінює пароль, і тепер аферист може створити власний доступ до електронного кабінету клієнта, щоб оформити кредит та/або вкрасти гроші.

Якщо шахраї оформили на ваше ім'я кредит, юристи радять якомога швидше звернутися в фінансову організацію за оригіналами кредитного договору, а після - в поліцію. Слідчі в таких справах звертають увагу на наступне:


  • відсутність оригінального підпису позичальника;
  • наявність фотографії в документах;
  • порівняння голосу в телефонних перемовинах між кредитором і позичальником.


У Credit365 позичальник отримує кредит без візиту в офіс, просто завантажуючи скан-копії паспорта та ідентифікаційного коду. А, наші протоколи безпеки, валідації та верифікації реєстраційних даних дозволяють виявити шахраїв при оформленні позики з точністю до 98%

3. Оформлення кредиту, вводячи позичальника в оману

Нелегальні й напівлегальні кредитні організації вводять позичальників в оману, обговорюючи з "жертвою" одні умови кредитування, а вказуючи в договорі зовсім інші.

На практиці афера відбувається так:


  1. Позичальник знаходить кредитора, який пропонує кредит під менший відсоток, ніж інші організації.
  2. Жертву запрошують в офіс або пропонують зустрітися для підписання договору та отримання грошей.
  3. На зустрічі позикодавець намагається "приспати" пильність позичальника, розповідаючи про лояльні умови, і робить все щоб він підписав договір, не читаючи його і не ставлячи запитань.
  4. Суть шахрайства в тому, що положення договору містять приховані відсотки та штрафи, а терміни сплати кредиту відрізняються від заявлених кредитором, щоб позичальник точно порушив зобов'язання.
  5. Через кілька місяців після підписання кредитного договору, позикодавець телефонує "жертві" з вимогою сплатити кредит з урахуванням штрафів, мотивуючи це невиконанням умов кредитування.

Якщо ви зіткнулися з подібною аферою, юристи радять якнайшвидше звертатися за юридичною допомогою.


У Credit365 умови кредитування прозорі:


  1. Виберіть суму і термін кредиту на кредитному калькуляторі.
  2. Ознайомтеся з кредитним договором стільки часу, скільки потрібно. Уважно прочитайте і перевірте його положення та підпишіть, коли будете готові.
  3. Відразу після схвалення кредиту, разом з грошима на картку, отримайте копії договору на Email і в Особистому кабінеті, щоб при нагоді вивчити його знову.

У разі виникнення питань, наші фахівці дадуть відповідь на них будь-яким зручним для вас способом:


  • за телефоном;
  • через Email;
  • в месенджерах і соцмережах.

Як не стати жертвою кредитного шахрая?

Щоб не стати жертвою шахраїв і оформлювати кредити безпечно, фахівці Credit365 радять дотримуватися таких правил:


  1. Втратили паспорт? Відразу повідомляйте в поліцію. Це виключить можливість оформити кредит на ваше ім'я.
  2. Оформлюйте кредит тільки переконавшись, що кредитна організація працює офіційно. Наприклад, на сторінці "Документи" сайту Credit365, кожен користувач може ознайомитися з ліцензією державного регулятора - Нацкомфінпослуг (зараз- НБУ).
  3. Щоб уникнути проблем з законом, не варто вдаватися до чорних схем отримання кредитів (домовлятися з менеджерами банків, оформляти кредит на друга чи партнера без його відома та інше).
  4. Не віддавайте оригінали своїх документів третім особам (наприклад, як заставу на прохідній).
  5. Регулярно перевіряйте свій кредитний рейтинг в Бюро Кредитних Історій (раз на рік цю інформацію можна отримати безкоштовно) і якщо знайдете там дані про незакриті кредити, які ви не оформлювали - звертайтеся до кредитора та в поліцію.
  6. Не варто виставляти скан-копії своїх документів у соцмережах, і тим більше відправляти їх незнайомцям електронною поштою.
  7. Уважно вивчайте кредитний договір, перш ніж його підписати.


Оформити кредит