Як перевірити справжність грошей?


За заявою НБУ, на кінець 2019 року, з 1 млн гривневих купюр зустрічаються 2.6 фальшивих. Мало? А якщо врахувати, що точна кількість банкнот у готівковому обороті обчислюється мільярдами мільярдів, то, зустріти "фальшивку" у своєму гаманці реально.

Ми пояснимо, як перевіряти справжність грошей самостійно, щоб уникнути адміністративного або навіть кримінального покарання. А також, розповімо чому оформити кредит на картку або банківську позику - набагато безпечніше, ніж позичити гроші у родича або приватного кредитора.

Як відрізняється якісна та неякісна підробка грошей?

Підробка буває:


  • низької якості - робиться за допомогою звичайних струменевих або лазерних принтерів;
  • високої якості - друкується за допомогою професійного поліграфічного обладнання.

"Погану" підробку легко відрізнити від оригіналу на дотик або візуально, якщо бути уважним. Проте, підробка високої якості друкується з точністю до дрібниць - від підбору кольорів до імітації водяних знаків.

Тому, бути впевненим у справжності грошей можна лише у разі їх отримання у банкоматі або касі банку. Адже, перш ніж банкнота потрапляє у банк, фахівці обов'язково перевіряють її з використанням професійних інструментів й можуть виявити підробку навіть високої якості.

Тому отримання великої суми готівки від знайомих або у кредит від приватного кредитора, вимагає обов'язкової перевірки кожної купюри - це вбереже від отримання фальшивки.

Самостійна перевірка грошей

Перевірити гроші на справжність самостійно та виявити фальшиві купюри можна без спеціального обладнання й навичок. Для цього потрібно звернути увагу на ознаки справжності купюри (розглянемо на прикладі 100 грн):


  • розмір - 75*142 мм (можна виміряти лінійкою або порівняти з іншого банкнотою);
  • основний колір паперу - світло-оливковий з мікроперфорацією;
  • водяний знак - повторює портрет Т.Г. Шевченка зліва (аверс) та праворуч (реверс) купюри. Краще видно, якщо просвітити її ліхтариком або покласти на дисплей телефону, з включеним підсвічуванням;
  • рельєф зображення - графічні елементи на аверсі перевіряються на дотик та допомагають незрячим дізнатися номінал купюри. Вони знаходяться на:
    • числі "100";
    • квадраті над числом "100"
    • портреті Т.Г. Шевченка;
    • надпису "СТО ГРИВЕНЬ";
  • приховані зображення - розташовані на вертикальній цифрі "100". Видно прихована “100”, якщо подивитись під гострим кутом;
  • полімерна (вдрукувана) стрічка - видна трохи лівіше від центру, якщо просвітити банкноту;
  • наскрізний елемент - друкується поряд з цифрою "100", внизу на аверсі (зліва) й реверсі (праворуч). Якщо подивитися з лицьового боку та просвітити, буде видно літеру "У";
  • нанесення оптично-мінливої фарби - змінює колір цифри "100" зліва на аверсі купюри, у залежності від кута перегляду на неї, з зеленого на коричневий;
  • спеціальний "орловський" друк - тип друкування високо-контрастних елементів, який передбачає зміну кольорів на купюрі без розривів й зміщення ліній.

Більше інформації про захист кожної купюри в обігу, знаходиться на сайті Нацбанку України . Тому, якщо виникають сумніви про справжність банкноти - варто відвідати сайт та порівняти її з оригіналом того ж номіналу та року друку.

Для більш професійної перевірки купюр на підробку, потрібно купити спеціальний ультрафіолетовий детектор. Але, якщо не хочеться витрачати гроші на нього - варто звернутися у банк.

Куди звертатися для перевірки грошей на справжність за допомогою спеціального інструменту?

Звертатися для перевірки грошей за допомогою спеціального інструменту найпростіше у касу найближчого банківського відділення. Наприклад, у Приват Банку вартість перевірки складає 1 грн/купюра, а у Райффайзен Банку - перевірка гривневих банкнот безкоштовна.

Для перевірки у касі банку, необхідно звертатися з паспортом та ідентифікаційним кодом.

Перевірка триває до 5 банківських днів.

Що робити, якщо виявив фальшиві гроші?

Якщо, при перевірці були виявлені фальшиві гроші, потрібно швидко звертатися до найближчого відділення банку, щоб здати їх у касу. За це компенсації громадянин не отримає, зате він не буде звинувачений у збуті підроблених купюр.

Краще не намагатися збути фальшиві гроші, адже за це доведеться заплатити адміністративний штраф, відбувати виправні роботи або, навіть, потрапити за ґрати від 3 до 7 років, згідно зі ст. 199 КК України.

Оформити кредит