Як повернути гроші, якщо помилився у банківському переказі?


Через неуважність або дії шахраїв, перевести гроші з банківської картки або електронного гаманця, на помилковий рахунок дуже просто. Тому, якщо ви виявили помилковий платіж та хочете повернути гроші на картку - важливо швидко діяти за алгоритмами, що описані нижче.

Як скасувати помилковий платіж?

Скасувати помилкові платежі можна не у всіх сервісах.

Чи можна скасувати платіж через онлайн-банкінг?

Розглянемо скасування платежу на прикладі онлайн-банкінгу Приват24.

Після введення платіжних даних у Приват24, до переведення платежу до "Корзини", їх можна коригувати. Після переміщення, операцію можна тільки підтвердити або скасувати.

Якщо клієнт банку помітить помилку вже після підтвердження - повернути гроші можна лише за допомогою спеціалістів банку, за телефоном чи у відділенні.


Важливо! Доволі часті випадки, коли клієнт, при створенні платежу через онлайн-банкінг, плутає рахунки та здійснює оплату використовуючи кредитні, а не особисті гроші. За це банк стягує додаткову комісію 3-4% від суми. У підсумку - дзвінки у банк з проханням перепровести платіж з вірної картки й повернути комісію. Однак:


  • комісія, сплачена за користування кредитними коштами, не повертається;
  • клієнтові можливо доведеться сплатити нову комісію за іншу операцію, згідно з умовами банку.

Тому, якщо ви допустили таку помилку під час платежу, вигідніше буде залишити все як є та бути уважнішим наступного разу.

Чи можна скасувати платіж через IBox або EasyPay?

Згідно з умовами роботи платіжних систем IBox і EasyPay, помилковий платіж скасувати:


  • в IBox - не можна;
  • в EasyPay - можуть лише зареєстровані користувачі, через службу технічної підтримки, якщо збереглися всі платіжні документи.

Однак, скасування платежу, який вже зроблений, може зайняти від декількох годин до декількох банківських днів. Тому, якщо немає можливості чекати повернення грошей на картку, але коштів на банківській картці для платежу не вистачає, можна оформити мікрокредит до 20`000 грн та за 15 хвилин зробити оплату.

Як повернути гроші, якщо помилився номером картки?

Якщо клієнт банку, під час переказу коштів на картку помилився номером картки, важливо звернутись у банк якомога швидше - тоді фахівець може посприяти у поверненні коштів:


  • якщо гроші ще не надійшли отримувачеві , їх повернуть назад, без необхідності візиту до відділення;
  • якщо гроші вже переказані, оператор зв'яжеться з отримувачем платежу, та попросить його повернути гроші відправнику. Однак, бувають випадки, коли треті особи не хочуть повертати помилково переказані кошти, у такому випадку, працівники банку рекомендують писати заяву у поліцію або звертатися до суду.

Щоб уникнути шахрайських дій, банк може попросити написати заяву на повернення коштів у найближчому відділенні та прикласти до нього додаткову інформацію (наприклад листування, яке підтверджує, на яку картку повинен був здійснюватися платіж). Та, якщо було допущено 1-2 помилки у номері картці або розрахункового рахунку, фахівці можуть піти назустріч й повернути гроші. Але, якщо платіжні дані будуть повністю не співпадати, банк без розслідування поліції, нічого не поверне.


Важливо! Якщо вам надійшов переказ від невідомої особи - не потрібно знімати гроші з картки, оскільки це може бути помилковий платіж. Краще самостійно зверніться в банк, щоб фахівці повідомили відправника й допомогли повернути кошти без звернення до поліції.

Чи можна повернути гроші, переведені на картку шахрая?

Якщо шахраї вкрали гроші з картки або ввели в оману щоб отримати гроші на свої рахунки, перше, що потрібно зробити - звернутися на гарячу лінію свого банку та у поліцію. Після цих дій банк заблокує рахунки аферистів, не дозволивши їм перевести гроші у готівку та передасть інформацію у правоохоронні органи, щоб вони знайшли зловмисників якомога швидше.


Важливо! Пам'ятайте - повернення грошей, перерахованих на рахунки шахраїв, не залежить від банку, адже гроші були перераховані потерпілим добровільно, хоча й з порушенням закону. Банки надають поліції інформацію за рахунками та інші дані зловмисників. Тому, важливо не зупинятися на зверненні до банку та обов'язково писати заяву у поліцію, навіть якщо знайомі запевняють що це марно. Тільки у цьому випадку є шанс повернути гроші.

Як не зробити помилковий платіж?

Перш ніж зробити будь-який платіж з банківської картки - важливо перевіряти всі дані:


  • відповідність номера картки та імені власника;
  • номер телефону чи особовий рахунок при поповненні;
  • р/р й інші реквізити юридичної особи;

Тільки у цьому випадку ви зведете до мінімуму можливість помилкового платежу та уникнете труднощів при поверненні грошей на картку.

Оформити кредит