Привітання з днем студента від CREDIT365


Історія 17 листопада - Міжнародного Дня Студента

Кожен студент, крім багажу знань, досвіду і нових друзів, отримує ще й додаткове свято - День Студента. Він відзначається студентами майже всього світу, а це означає, що «очники», «заочники», та й всі «вічні студенти» відзначатимуть 17 листопада в клубах, гуртожитках і кафе по всій Україні ... Проте, відмічаючи цю дату, варто знати, що її історія не має відношення до веселощів, і свого часу, зіграла важливу роль у розвитку багатьох європейських держав.

Історія Дня Студента

Історично склалося, що студенти в Європі є особливою політично активною групою громадян. Так було і 28 жовтня 1939 року в окупованій, вже на той момент, нацистами Празі, де саме студенти разом з викладачами місцевих вишів вийшли на вулиці з мирним мітингом - відзначити річницю утворення Чехословаччини.


Демонстрація студентів 28 жовтня 1939 року


Окупанти, які перебували тоді при владі, будь-які демонстрації розглядали як спробу перевороту і відреагували на це з точки зору сили - мобілізували кілька нарядів поліції, щоб розігнати мітингувальників. На вимоги розійтися, з боку поліцейських, мітингувальники не реагували, у відповідь на це, по мітингувальникам відкрили вогонь. Підсумок стрільби - сотні отримали травми, а студент місцевого медичного університету Ян Оплетал, отримав важке поранення і був госпіталізований. Він помер від поранень 11 листопада в лікарні. Саме це і сколихнуло всю громадськість Чехословаччини, а зокрема, всіх студентів країни. 15 листопада похорони загиблого студента перетворилися в масштабний мітинг, який пройшов головними вулицями Праги.


Похорони Яна Оплетала 15 листопада 1939 року


Нацисти на цей крок відповіли кардинально - на наступний день збройні війська оточили всі студентські гуртожитки і місцеві університети, заарештовували молодих людей і силою (а після і на законодавчому рівні) закрили вищі навчальні заклади Чехословаччини. В результаті 9 людей катували і стратили без суду в тюрмі, і майже 1500 студентів (від 19 років) відвезли в концтабори (подальша їх доля невідома).


Офіційне прийняття Міжнародного Дня Студента

У 1941 році, Міжнародний Союз Студентів (IUS) запропонував зробити 17 листопада днем пам'яті всіх жертв-студентів Праги, листопада 1939 року. Але святкувати цей день на міжнародному рівні стали після закінчення II Світової Війни, в 1946 році, коли IUS на конференції офіційно прийняв рішення визнати 17 листопада Днем Студента.

Це свято відмічають у всіх країнах, які входять до Міжнародного Союзу Студентів, і Україна не виняток.


Credit365 вітає вас з Днем Студента!

Всі студенти - апріорі, активна молодь, що незабаром стане бакалаврами, спеціалістами, магістрами в різних спеціальностях. У когось попереду тисячі годин лекцій, сотні безсонних ночей перед іспитами, а комусь залишилося пройти практику і отримати «квиток в життя» ... Пам'ятайте, що ваш внесок в свій розвиток - внесок в розвиток майбутнього всієї України! Credit365 від щирого серця вітає вас з цим святом! Бажаємо вам, весело перемагати труднощі в навчанні і житті, винахідливості, креативності, вірних друзів, багато позитиву і міцних нервів.

Оформити кредит