Активи та пасиви в особистому бюджеті


Активи та пасиви - те, від чого залежить розмір особистого й сімейного бюджету. Якщо ви хочете бути багатшими, то просто зобов'язані визначити для себе головні статті витрат, і дізнатися, що допоможе збільшити дохід.

У цій статті ми розповімо, як ефективно аналізувати особистий бюджет. А також пояснимо, як оформити кредит онлайн без шкоди для свого гаманця, щоб швидше позбутися пасивів і накопичити більше активів.

Навіщо потрібно знати про активи та пасиви?

Розуміння ролі активів і пасивів в особистому бюджеті перетворить нудний процес аналізу цифр в розробку особистої фінансової стратегії, щоб:


  • розібратися в основах фінансової грамотності;
  • визначити витрати, від яких варто відмовитися, щоб заощаджувати;
  • дізнатися куди можна інвестувати частину доходу, щоб збільшувати його щомісяця.

Тому, якщо ви нічого не тямите в фінансах, але хочете, щоб грошей вистачало для сплати необхідних речей та послуг - вам потрібно знати як керувати пасивами та активами.

Простими словами про активи та пасиви

В інтернеті можна зустріти кілька визначень активів і пасивів. Розглянемо ті, що простою мовою пояснять основи розпоряджання особистим бюджетом.

Активи - матеріальні та нематеріальні речі, що приносять дохід власнику. Їх можна оцінити в грошовому еквіваленті й продати, якщо це необхідно. Приклади активів:


  • депозит;
  • акції;
  • авторське право, тощо.

Пасиви - сукупність витрат і грошових зобов'язань, що спустошують бюджет. Приклади пасивів:


  • кредит;
  • податки;
  • комунальні платежі, тощо.

Як керувати активами й пасивами?

Щоб визначитися з переліком активів і пасивів, необхідно щодня протягом місяця фіксувати свої доходи й витрати. Бажано заздалегідь вирішити, як можна зручно вести всі розрахунки.


  1. В онлайн-банкінгу є автоматична функція деталізації всіх грошових надходжень і витрат. Якщо ви користуєтеся декількома банківськими картками - просто підсумуйте показники з різних додатків.
  2. Якщо ви сплачуєте покупки готівкою - збережіть чек або запишіть суму витрат в окремий додаток в смартфоні, або в записну книжку.

В кінці місяця у вас буде інформація, що покаже чи правильно ви розпоряджаєтеся грошима. Але її потрібно проаналізувати. Зробити це ефективно й просто можна в кілька етапів.

1. Визначте пасиви

Запишіть, що саме забирає гроші з вашого бюджету.

Навіщо це потрібно?


  1. Так ви дізнаєтеся точну суму, яку витрачаєте.
  2. Проаналізуєте, яких пасивів можна позбутися (наприклад, сплатити кредит або продати непотрібну нерухомість, що потребує ремонту й не приносить прибутку).

2. Визначте суму активів

Відразу після того, як ви дізналися суму необхідних витрат - визначте, де ви берете гроші для сплати. Для цього випишіть джерела поповнення вашого бюджету.

Навіщо це потрібно?


  1. Ви дізнаєтеся точну суму, що заробляєте за місяць.
  2. Визначите число активів, що маєте.

Також ми радимо вказати поруч з кожним активом, що саме ви робите, щоб отримати дохід (наприклад, та чи інша сума на банківському депозиті приносить вам відсоток - пізніше ви зможете обміркувати, як збільшити суму депозиту, щоб отримувати вищий дохід).

3. Порівняйте, де вийшла більша сума

Якщо доходу від активів вистачає на сплату пасивів - значить ви правильно розпоряджаєтеся грошима. Але ми рекомендуємо обміркувати, як можна позбутися пасивів, або/та збільшити прибутковість активів.

Якщо ж не вистачає - вам терміново необхідно шукати спосіб максимально швидко позбутися окремих пасивів і збільшити дохід.

Заповзятливі українці давно знайшли для себе спосіб збільшити прибутковість активів, користуючись позикою. Наприклад, трейдери або підприємці напередодні стрибка вартості валют, або інших сприятливих умов для отримання більшого прибутку залучають додаткові гроші, щоб збільшити свій інвестиційний капітал:


  • пропонують знайомим або родичам брати участь для спільних інвестицій, або беруть у них гроші в борг;
  • оформлюють кредити й позики.

Найчастіше дохід стає вищим за комісію та відсотки за кредитом, і дозволяє заробляти більше.

Якщо вам потрібні гроші терміново - скористайтеся кредитною карткою, або залиште заявку на онлайн кредит в Credit365. Це надійний спосіб отримати потрібну суму за кілька хвилин і скористатися нею для збільшення доходу від активів. Також це допоможе отримати додаткові гроші, щоб позбутися від пасивів.


Оформити мікрокредит


Оформити кредит