Якщо телефонують колектори по кредиту


"Чому мені дзвонять колектори та як це припинити?" - питання, яке хвилює багатьох, чиї номери залишили при оформленні кредиту як контактні.

І якщо ви оформлювали банківський або кредит онлайн, чи являєтеся співпозичальником / поручителем, то відповідь проста - оплатити позику.

Але, що робити, якщо дзвонять з приводу чужих кредитів? Що можна й чого не можна колекторам? А головне, як захиститися від дзвінків і припинити їх? Відповідають кредитні фахівці Credit365.

Чому мені дзвонять колектори?

Пояснювати хто такі колектори у 2020 році не потрібно. Майже кожному повнолітньому українцеві вони телефонували, або навіть приходили особисто для врегулювання проблем з кредитом.

Якщо вам дзвонять колектори, але ви точно знаєте, що кредит не оформлювали, вислухати їх варто, і ось чому:


  • вони можуть уточнювати, чи знаєте ви позичальника, який хоче залишити ваш номер як контактний. Так ви можете заздалегідь відмовити в проханні залишити телефон, і позбутися від можливих дзвінків у майбутньому;
  • з позичальником, який раніше залишав номер телефону немає зв'язку, і кредитний фахівець хоче переказати важливу інформацію з вашою допомогою - можливо знайомий забув про дату оплати кредиту й він буде вдячний, якщо ви нагадаєте йому про це, тим самим, заощадивши його гроші;
  • можливо шахраї хочуть оформити кредит від вашого імені - зараз це відбувається все рідше, але завжди краще попередити труднощі, ніж розв'язувати проблеми.


Коментар спеціалістів Credit365: дзвінки колекторів - необхідний захід, спрямований, щоб нагадувати клієнтам про настання термінів сплати кредиту, щоб не допустити збільшення сум боргу, нарахування штрафів, а також негативних оцінок у кредитній історії.

Що робити, якщо дзвонять колектори через чужий кредит?

Якщо колектори телефонують через чужий кредиту, важливо розуміти, що швидше за все позичальник залишив ваш номер телефону при оформленні кредиту. Згідно із положеннями Закону України "Про захист прав і законних інтересів боржників при здійсненні колекторської діяльності" від 2019 року, фахівцям організації дозволено зв'язуватися з третіми особами, якщо позичальник не відповідає на дзвінки.

Як поводитися з колекторами, якщо ви - поручитель або співпозичальник?

Якщо дзвонять колектори через кредит, за яким ви являєтеся поручителем або співпозичальником, важливо завжди відповідати на дзвінок, щоб бути в курсі ситуації з позикою. Адже перед кредитором ви відповідаєте за кредитними зобов'язаннями нарівні з позичальником.

Важливо! Щоб не відповідати за зобов'язаннями іншої людини, нехай і близької, слід добре подумати перш ніж давати згоду ставати поручителем або співпозичальником. Якщо хочете допомогти, але не бажаєте платити чужі борги, можна запропонувати залишити ваш номер як контактний.

Що робити, якщо телефонують через кредит родича, друга

Найчастіше, при оформленні кредиту, позичальники залишають номери близьких родичів або друзів. І хоч законодавство не вимагає від фінансової організації перевіряти телефони, іноді дзвінки здійснюються, щоб переконатися, що контактна особа знає позичальника.

Важливо! На жаль, часто позичальники залишають номери знайомих без їх згоди, сподіваючись, що вони про це не дізнаються. Саме через це відносини між близькими псуються. Тому, якщо ви оформлюєте кредит, варто залишати номера телефонів, попередньо переконавшись що друг або родич не проти, і обов'язково передасть інформацію, якщо йому зателефонують.

Якщо телефонують з приводу кредиту незнайомої людини

Буває, що колектори дзвонять з приводу кредиту незнайомої людини. Це відбувається з багатьох причин, але найчастіше, через те що позичальник:


  1. Продав квартиру й не повідомив про це кредитора. В результаті, новий власник отримує дзвінки на стаціонарний телефон через кредит незнайомої людини.
  2. Відмовився або перестав користуватися мобільним номером телефону. У таких випадках, оператори передають номера іншим користувачам, які й будуть отримувати дзвінки.

Важливо! Згідно із законодавством України, колектори не мають право розголошувати персональну інформацію про позичальників особам, які не мають до них відношення. У Credit365 завжди дотримуються цього правила і кредитні експерти уважно ставляться до заповнення анкет, і перевірки номерів контактних осіб.

Як захиститися від колекторів і припинити дзвінки?

Розмови з колекторами - не найприємніше заняття, тому контактним особам, які хоч і знають позичальника, але не мають відношення до кредиту, хочеться якомога швидше припинити дзвінки.

Ось декілька порад від кредитних експертів Credit365:


  1. Переказати інформацію щодо кредиту позичальникові та проконтролювати виконання його зобов'язань - надійний спосіб уникнути повторних телефонних дзвінків від колекторів.
  2. Не відповідати на телефонний дзвінок - не дієвий спосіб, тому що колекторські компанії використовують багатоканальну телефонну лінію, й запам'ятати чи ігнорувати всі номери не вийде.
  3. Якщо ви дійсно не знаєте позичальника, можна:
    1. змінити номер телефону, а контактний здати оператору зв'язку;
    2. звернутися в поліцію із заявою про те, що колектори розшукують іншу людину за номером телефону, який йому вже не належить. Далі, потрібно зв'язатися з кредитними фахівцями й відправити скан-копію заяви, щоб вони могли прикріпити її до кредитної справи й продовжити пошуки, не турбуючи вас. Однак, якщо в процесі розслідування поліції з'ясується, що таким чином ви вкриваєте боржника, то можна понести адміністративну чи навіть кримінальну відповідальність.

Колектори не можуть вимагати від контактних осіб тиснути на знайомого, який оформив кредит. Але своєчасна оплата кредиту - обов'язок. Тому з етичної точки зору, контактна особа має право вимагати від свого знайомого, як мінімум вийти на зв'язок з представниками кредитора, щоб відповідати за зобов'язаннями.

Оформити кредит